Νέα κυβέρνηση ζητούν τσέχοι διαδηλωτές, συνομιλίες με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο

Νέα κυβέρνηση ζητούν τσέχοι διαδηλωτές, συνομιλίες με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο

Χιλιάδες Τσέχοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στην Πράγα, απαιτώντας την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης για να επιτρέψει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και ζητώντας συνομιλίες με τη Ρωσία για τις προμήθειες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, μεταδίδει το Reuters.

Η διαδήλωση σε μια εθνική εορτή στην κεντρική πλατεία της Πράγας ήταν η τρίτη που διοργανώθηκε από ακροδεξιά πολιτικά κινήματα, περιθωριακές ομάδες και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η αστυνομία υπολόγισε ότι το πλήθος ήταν κάτω από δεκάδες χιλιάδες, λιγότερο από τις δύο προηγούμενες συγκεντρώσεις.

Η οργανωτική ομάδα «Πρώτα η Τσεχία!» αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ και θέλει το έθνος των 10,7 εκατομμυρίων να είναι στρατιωτικά ουδέτερο.

Οι διαδηλωτές κυμάτισαν τσέχικες σημαίες, φώναζαν «Παραιτηθείτε, Παραιτηθείτε» και κρατούσαν πινακίδες που ζητούσαν έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Πρόκειται για μια νέα εθνική αναγέννηση και στόχος της είναι η Τσεχική Δημοκρατία να είναι ανεξάρτητη», δήλωσε ο διοργανωτής της εκδήλωσης Λάντισλαβ Βράμπελ. «Όταν βλέπω ένα γεμάτο τετράγωνο, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό».

Οι υψηλές τιμές ενέργειας, που τροφοδοτούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν συσσωρεύσει πιέσεις στις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη για να μετριάσουν το πλήγμα του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Η τσεχική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα υπέγραψε κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και έλαβε σκληρή στάση σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Έχει επίσης εγκρίνει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας για εταιρείες και των ανώτατων τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά.

Σχετικά άρθρα: