Νίκος Καραγιαννακίδης: Κομβικής σημασίας η επίσκεψη Μητσοτάκη στη βόρεια Ήπειρο

Νίκος Καραγιαννακίδης: Κομβικής σημασίας η επίσκεψη Μητσοτάκη στη βόρεια Ήπειρο
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τίρανα και στα μειονοτικά χωριά της βορείου Ηπείρου στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης Νίκος Καραγιαννακίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο δρόμο που χάραξε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώτος δυτικοευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε την Αλβανία μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σε μερικές ημέρες κοντά στα αδέλφια μας στη βόρεια Ήπειρο. Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη μειονοτική ζώνη, επίσκεψη με ξεχωριστούς συμβολισμούς αλλά και με ουσιαστικό χαρακτήρα, έρχεται να υπογραμμίσει το πραγματικό, διαρκές ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας και παράλληλα να καταστήσει σαφές, προς πάσα κατεύθυνση, πως ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας.

Είναι μια επίσκεψη που επιβεβαιώνει πως οι ομογενείς μας δεν είναι μόνοι και αβοήθητοι, απέναντι σε συγκεκριμένες πρακτικές που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τα Τίρανα με στόχο τη συρρίκνωση του πληθυσμού των μειονοτικών. Πρακτικές βίας και εκφοβισμού, όπως καταγγέλλεται, που είναι απαράδεκτες για μια ευρωπαϊκή χώρα που θέλει να ενταχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια των 27.

Η αυθαίρετη υφαρπαγή μεγάλων εκτάσεων γης που ανήκαν σε ομογενείς στην παραλιακή ζώνη της Χιμάρας, έρχεται να υπενθυμίσει το μείζον ζήτημα της κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας ενώ απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην κατοχύρωση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ενόψει και της απογραφής πληθυσμού στη γειτονική χώρα, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί για τον Οκτώβριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει ξεκαθαρίσει και παλαιότερα, «η γειτονική χώρα ότι αν θέλει να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της να γίνει κάποια στιγμή μέλος της Ε.Ε. -κάτι το οποίο όλοι το επιθυμούμε- είναι μια πορεία στην οποία καμία έκπτωση από την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν χωρά». Ελπίζουμε το σαφές μήνυμα του Πρωθυπουργού να γίνει κατανοητό από την αλβανική κυβέρνηση».

politic.gr

Σχετικά άρθρα: