Ο Albin Kurti αποδέχθηκε το γαλλογερμανικό σχέδιο

Ο Albin Kurti αποδέχθηκε το γαλλογερμανικό σχέδιο

Ο Krasniqi τον κατηγορεί για έλλειψη διαφάνειας

Κοινοβουλευτική σύνοδος πραγματοποιήθηκε αυτή την Πέμπτη στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου. Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, δήλωσε ότι αποδέχτηκε τη γαλλογερμανική πρόταση, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω αυτής της πρότασης επιτυγχάνεται μια βασική συμφωνία με τη Σερβία που είναι επωφελής για το Κοσσυφοπέδιο.

Δεν έλειψαν οι συζητήσεις στη συνέλευση, καθώς ο πρόεδρος του PDK, Memli Krasniqi, κατηγόρησε τον Kurti ότι δεν είχε το θάρρος να είναι διαφανής σχετικά με αυτό το θέμα.

Είπε ότι η ανακοίνωση της αποδοχής μιας τέτοιας πρότασης θα έπρεπε να είχε γίνει στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου και όχι στο εστιατόριο.

«Πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα, δεν είναι δυνατόν να έρχονται ευρωπαίοι απεσταλμένοι από τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο και να μας φέρνουν την τελική συμφωνία. Γιατί αυτό απαιτεί μια πολύ βαθιά και μακρά διαδικασία διαπραγμάτευσης. Οι ευρωπαίοι απεσταλμένοι δεν μας έφεραν έγγραφο σε στυλ αποδοχής ή άδειας, οπότε δεν μπορούσαν να μας φέρουν την πρόταση για την τελική συμφωνία. Έφεραν την πρόταση για μια βασική συμφωνία», είπε ο Kurti.

Ο Kurti δήλωσε περαιτέρω ότι δεν μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία με τη Σερβία χωρίς αμοιβαία αναγνώριση.

«Δεύτερον, σήμερα έχουμε αμοιβαία άγνοια με τη Σερβία. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η αμοιβαία αναγνώριση. Δεν μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία χωρίς αμοιβαία αναγνώριση. Αν μπορούσαμε να πούμε κάτι για την πρόταση που μας έχει προσφερθεί, οι παράγραφοι που λαμβάνονται είναι παράγραφοι που αναφέρονται στην αναγνώριση. Δεν είναι καν δύο σελίδες, είναι ένα πολύ γενικό και σύντομο κείμενο. Υπό αυτή την έννοια, βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της αρχής. Αυτό που είπα από την αρχή είναι ότι αυτή η πρόταση αποτελεί καλή βάση για περαιτέρω συζητήσεις. Το ερώτημα είναι γιατί πιστεύω ότι είναι μια καλή βάση; Μέχρι σήμερα, το Κοσσυφοπέδιο δεν είχε πρόταση στην οποία οι ευρωπαϊκές και δημοκρατικές έννοιες έχουν παγκόσμια αξία. 10 χρόνια συνομιλιών στις Βρυξέλλες ήταν μέσα σε αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε ιδεολογία της επιλογής προβλημάτων. Θεωρώ ότι μια βασική συμφωνία που έχει οικουμενικές αξίες μέσα είναι και δίκαιη και χρήσιμη για το Κοσσυφοπέδιο», είπε ο Kurti.

Σχετικά άρθρα: