Ο «Άλλος Άνθρωπος» η «Κιβωτός του Κόσμου» και ο καλός Σαμαρείτης

Ο «Άλλος Άνθρωπος» η «Κιβωτός του Κόσμου» και ο καλός Σαμαρείτης

Λιγόλογος και βαθυστόχαστος. Και κατανοητός όσο δεν γίνεται. Απλή η ανάλυσή του και τεκμηριωμένη. Με παραδείγματα από την καθημερινότητα, τον «Άλλο Άνθρωπο» και την «Κιβωτό του Κόσμου» από τη μια μεριά και τον καλό Σαμαρείτη από την άλλη.

Δεν του χρειάζεται τίποτε άλλο για να κάνει τη σύγκριση, την αντιπαράθεση και να καταλήξει στο λογικό συμπέρασμα. Στο μεγαλείο της σωστής συμπεριφοράς.

Βαγγέλης Σταύρου

Επισκεφτείτε το προφίλ του Βαγγέλη Σταύρου και διαβάστε προσεκτικά την σημερινή ανάρτηση, που την φιλοξενεί με χαρά και σεβασμό και η ιστοσελίδα μας:

«Γίνεται αισιόδοξη η διάθεσή μας όταν ακούμε παραδείγματα ανθρώπων με έργο προσφοράς και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Αμέσως έρχεται η απογοήτευση όταν μαθαίνεις ότι το κίνητρό τους ήταν ιδιοτελές και ότι κάνανε κατάχρηση της συμβολής των άλλων.

Το ιδανικό παράδειγμα προσφοράς, συμπόνιας και φιλανθρωπίας που γνωρίζω από τα γραπτά, είναι αυτό του καλού Σαμαρείτη στην ομώνυμη παραβολή του Ιησού Χριστού. Ο καλός Σαμαρείτης δεν ήταν ούτε ο «Άλλος Άνθρωπος», ούτε η «Κιβωτός του Κόσμου». Ο καλός Σαμαρείτης, εκτός από την ανθρωπιά, την ευγένεια ψυχής και τη βούληση για προσφορά, είχε και τη δυνατότητα, είχε και το δικό του πορτοφόλι.

Η φιλανθρωπία του δεν είχε ίχνος ιδιοτέλειας, πρόσφερε στον πονεμένο συνάνθρωπο και χάθηκε μέσα στην έρημο χωρίς να αφήσει ούτε όνομα, ούτε διεύθυνση. Στην Ιστορία έμεινε μόνο η πράξη του σαν το ιδανικό παράδειγμα φιλανθρωπίας.

Τα ευγενή αισθήματα ανήκουν μόνο στις ευγενείς ψυχές.»

Σχετικά άρθρα: