Ο Μπορέλ απέναντι στον Κατς που παρουσίασε σχέδιο τεχνητού νησιού

Ο Μπορέλ απέναντι στον Κατς που παρουσίασε σχέδιο τεχνητού νησιού

Ο Μπορέλ αντέδρασε στην πρόταση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Κατς για ένα τεχνητό νησί στη Μεσόγειο, ως τόπο κατοικίας των Παλαιστινίων, ο οποίος προσκλήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, και είπε ότι η εστίαση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη «λύση των δύο κρατών» που θα φέρει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Δηλώνοντας ότι ο Κατς παρουσίασε επίσης ένα σιδηροδρομικό σχέδιο που συνδέει τη Μέση Ανατολή με την Ινδία στη συνάντηση, ο Μπορέλ είπε:

«Νομίζω ότι ο υπουργός (Κατς) θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει καλύτερα τον χρόνο του και να είχε επικεντρωθεί στην ασφάλεια της χώρας του. Προφανώς, σκέφτηκε αυτά πριν από περίπου 7 χρόνια. Επομένως, αυτό δεν σχετίζεται με το θέμα που συζητάμε. Δεν είχε καμία σχέση με αυτό», είπε.

Ο Μπορέλ σημείωσε ότι τα μέλη της ΕΕ δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους ήταν απαραίτητη για την ασφάλεια του Ισραήλ και για την εδραίωση μιας βιώσιμης διαρκούς ειρήνης που θα επέτρεπε στο Ισραήλ να ζήσει δίπλα-δίπλα με τους γείτονές του, και εξήγησε ότι παρά το γεγονός αυτό, απέτυχε να αλλάξει τη γνώμη του Κατς.

Σχετικά άρθρα: