Ο διαχωρισμός της Αλβανίας από τα Σκόπια για ένταξη στην ΕΕ είναι η πρόταση της Βουλγαρίας

Ο διαχωρισμός της Αλβανίας από τα Σκόπια για ένταξη στην ΕΕ είναι η πρόταση της Βουλγαρίας

«Αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία δεν έχει απαιτήσεις από την Αλβανία και θα πρέπει να διαχωριστεί από τη Βόρεια Μακεδονία στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ», δήλωσε η αντιπρόδρος Ιλιάνα Γιότοβα σε συνέντευξή της στη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση.

Όπως είπε στην αναμενόμενη διακυβερνητική διάσκεψη για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Βουλγαρία δεν θα ψηφίσει υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας έως ότου οι Βούλγαροι συμπεριληφθούν στο σύνταγμα αυτής της χώρας.

«Εδώ θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί έχουμε και υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, έθεσε το 2021 για πρώτη φορά έντονα το ζήτημα των βουλγαρικών δικαιωμάτων στα Σκόπια, επιπλέον υπάρχουν ορισμένα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων διμερών συμφωνιών και συμβάσεων, όπου το θέμα των βουλγαρικών δικαιωμάτων δεν καλύπτονται, σε καμία περίπτωση», υποστήριξε η Γιότοβα.

Πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα λείπει επίσης από τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017.

«Αυτό το λάθος πρέπει να διορθωθεί και η Βουλγαρία έχει πολλούς μοχλούς ακόμη και εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται σε καθεστώς αξιολόγησης και αυτό το θέμα πρέπει να βρει τη θέση του και εκεί», είπε η Αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας.

Η Γιότοβα είπε επίσης ότι η θέση της Βουλγαρίας είναι αρκετά ισχυρή, αλλά χρειάζεται περαιτέρω περισσότερη διάδοση και υπεράσπιση.

Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικά άρθρα: