Ο Δίας του Βουθρωτού και η σούρεαλ περιπέτεια του: Τον παρέδωσαν στο Εθνικό Μουσείο της Αλβανίας δύο ποδοσφαιριστές

Ο Δίας του Βουθρωτού και η σούρεαλ περιπέτεια του: Τον παρέδωσαν στο Εθνικό Μουσείο της Αλβανίας δύο ποδοσφαιριστές

Του Λεωνίδα Παππά

Τον Απρίλιου του 1991, από το Μουσείο του Βουθρωτού εκλάπησαν τέσσερα σπουδαία μαρμάρινα γλυπτά, μεταξύ αυτών και μία μαρμάρινη κεφαλή του ΔΙΑ, έργο του 4ου π.χ. αιώνα.

ΔΙΑΣ ή ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ;

Το γλυπτό ανακαλύφθηκε το 1932, στις ανασκαφές του ιταλού αρχαιολόγου Luigi Maria Ugolini. Ο ίδιος θεώρησε πως πρόκειται για την κεφαλή του Θεού της Ιατρικής Ασκληπιού και όχι του Δία. Όχι μόνο γιατί βρέθηκε στην είσοδο του Ασκληπιείου (δίπλα ακριβώς από το θέατρο), αλλά και γιατί οι δύο μορφές μοιάζουν. Άλλωστε μέχρι την 4η Απριλίου του 1991 που εκτίθονταν στο Μουσείο του Βουθρωτού, συστήνονταν ως Ασκληπιός. Σήμερα οι ειδικοί είναι βέβαιοι πως πρόκειται για το κεφάλι του ΔΙΑ.

ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Το γλυπτό κατέληξε στον γνωστό Οίκο Christie’s στο Λονδίνο, όπου και δημοπρατήθηκε. Ο νέος «νόμιμος» κάτοχος ήταν πλέον ένας ιταλός συλλέκτης έργων τέχνης, ο Massimo Rossi.

O ποδοσφαιριστής της Εθνικής Αλβανίας και της Λάτσιο Igli Tare, προσέγγισε τον ιταλό συλλέκτη, ζητώντας του να αγοράσει το γλυπτό, για να το μεταφέρει στην Αλβανία. Ο Rossi δέχτηκε να το δώσει, εφόσον του καταβληθεί το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ. O Tare πρότεινε στον αρχηγό της Εθνικής Αλβανίας (καταγόμενο από το Κόσοβο) Lorik Cana να καταβάλουν μαζί το ποσό αυτό, όπως και έγινε.

Στις 9 Μάιο του 2009, το γλυπτό παραδόθηκε με τιμές στο Εθνικό Μουσείο Τιράνων, παρουσία του τότε Υπουργού Πολιτισμού της Αλβανίας Ardian Turku, όπου εκτίθεται μέχρι σήμερα.

ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΣΟΥΡΕΑΛ;

Αρχαιοελληνική τέχνη.
Εμπορεύεται στο Λονδίνο.
Ξαναγοράζεται στη Ρώμη από έναν Κοσοβάρο.
Μεταφέρεται στα Τίρανα ως εθνική κληρονομιά.
Την υποδέχεται ο αρμόδιος υπουργός ονόματι Τούρκου.

Υ.Γ. Η πρώτη φωτογραφία είναι προσωπική, από την επίσκεψη μου στο μουσείο, τον Απρίλιο του 2022

Σχετικά άρθρα: