Ο στρατιωτικός από τη Νίβιτσα που αφιέρωσε τη ζωή του στο έθνος

Ο στρατιωτικός από τη Νίβιτσα που αφιέρωσε τη ζωή του στο έθνος

Ο Δημήτριος Δούλης (1865-1928), υπήρξε στρατιωτικός από τη Νίβιτσα της σημερινής Αλβανίας (στην περιοχή της Χειμάρρας) και ένα από τα βασικά στελέχη της προσωρινής κυβέρνησης της Βορείου Ηπείρου (1914).

Γεννήθηκε το 1865 και ήταν γιος του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, Κίτσιου Δούλη. Κατατάχτηκε στο στράτευμα το 1883 ως εθελοντής και το 1888 αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών. Το 1897 έλαβε μέρος στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, όπου συμμετείχε σε επιχειρήσεις στην περιοχή Άρτας.

Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) όπου έφερε τον βαθμό του Ταγματάρχη, στις εξής μάχες: Γριμπόβου, Μπιζανίου, Χάνι Πρεντέλ. Με τη λήξη των πολέμων εκτελούσε χρέη στρατιωτικού διοικητή Αργυροκάστρου, όμως με την αναγκαστική αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την Βόρειο Ήπειρο, μετά από τελεσίγραφο των Μεγάλων Δυνάμεων, παραιτήθηκε από το στράτευμα. Αμέσως μετά διατέλεσε Υπουργός Στρατιωτικών της προσωρινής κυβέρνησης της Βορείου Ηπείρου, υπό την προεδρία του Γεώργιου Χρηστάκη-Ζωγράφου.

Ο ίδιος οργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τον βορειοηπειρωτικό στρατό, ο οποίος αποτελούνταν κυρίως από τον τοπικό πληθυσμό, καθώς και από Κρήτες χωροφύλακες. Πολλοί υπήρξαν (κυρίως ντόπιοι Ηπειρώτες) οι αξιωματικοί και στρατεύσιμοι του ελληνικού στρατού που ‘λιποτακτούσαν’, για να εισχωρήσουν στα βορειοηπειρωτικά τμήματα, τα οποία έλαβαν την ονομασία ‘Ιεροί Λόχοι’. Προς το τέλος τον επιχειρήσεων, ο αυτονομιστικός στρατός είχε απωθήσει την αλβανική πολιτοφυλακή, της οποίας ήταν επικεφαλείς Ολλανδοί αξιωματικοί, βόρεια της γραμμής: Κεραύνια όροι, Πρεμετή, Μοσχόπολη, Πόγραδετς.

Μετά την είσοδο, για δεύτερη φορά του ελληνικού στρατού στη Βόρεια Ήπειρο, στις 27 Οκτωβρίου 1914, επανήλθε στις τάξεις του ελληνικού στρατού και στις εκλογές του 1915 εξελέγη βουλευτής νομού Αργυροκάστρου.

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, ξεκινώντας από το 2009 τον θεσμό υιοθέτησης όνοματος εθνικού ήρωα για κάθε τάξη αποφοίτων της, αποφάσισε η τάξη του 2009 να φέρει το όνομα του Δημήτριου Δούλη.