Απόψεις

Ο Δούκας αρνείται – και σωστά- να δώσει στον Ράμα την πλατεία Συντάγματος

Γράφει ο Βασίλης ΣΚΟΥΡΗΣ

Η κυβέρνηση σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου για ένα θέμα που δείχνει να κακοφορμίζει!

Αρνητικός στο να παραχωρηθεί την πλατεία Συντάγματος για την προεκλογική ομιλία του Έντι Ράμα είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Το αίτημα για παραχώρηση της κεντρικότερης πλατείας της χώρας υπεβλήθη από την αλβανική πρεσβεία στο δημαρχείο της Κοτζιά προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν δεν δόθηκε στον πρωθυπουργό της Αλβανίας η αίθουσα στο Γαλάτσι, με τον ιδιώτη που την εκμεταλλεύεται να επικαλείται τεχνικά προβλήματα. Ο δήμαρχος Αθηναίων, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», επικοινώνησε με αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι είναι ήξεις- αφήξεις, αποφεύγοντας να αναλάβουν την ευθύνη για το τι πρέπει να γίνει.

Όπως είναι λογικό, ο Χάρης Δούκας δεν δίνει έγκριση να γίνει η εκδήλωση Κυριακή πρωί στην πλατεία Συντάγματος, καθώς εκ των πραγμάτων μπορεί να τεθεί θέμα ασφαλείας- και ο δήμαρχος Αθηναίων πράττει απολύτως σωστά. Η δε Αλβανική πρεσβεία φέρεται να επιμένει για το Γαλάτσι, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση σε κεντρική αίθουσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το γαϊτανάκι με το χώρο

Το πρωί της Τετάρτης το Dnews, με τίτλο «Ο Ράμα δεν βρίσκει χώρο να κάνει την εκδήλωση στην Αθήνα- Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της!» και υπότιτλο «Σημαντικές εξελίξεις μετά την άρνηση του δημάρχου Γαλατσίου να παραχωρήσει το γήπεδο- Εκρηκτικό το κλίμα- Προς μεγάλη ένταση οι ελληνοαλβανικές σχέσεις!», έγραψε τα εξής:

Για την προεκλογική συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει την προσεχή Κυριακή στην Αθήνα με 5.000 συμπατριώτες του ο Έντι Ράμα το Dnews σας είχε ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια, κάνοντας μάλιστα λόγο για Παιχνίδια με τη Φωτιά του Αλβανού πρωθυπουργού!

Μετά την άρνηση, ωστόσο, του δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου να παραχωρήσει το χώρο που είχε ζητήσει η Αλβανική πρεσβεία, χώρο στον οποίο αναφέρονται οι προσκλήσεις που έχουν ήδη τυπωθεί και έχουν μοιραστεί πριν το Πάσχα στους συμπατριώτες του Ράμα, δημιουργούνται νέα δεδομένα.

Ο Έντι Ράμα έχει δώσει εντολή, από τη στιγμή που δεν βρεθεί μεγάλος κλειστός χώρος, να για να πραγματοποιηθεί την Κυριακή η προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, προσδοκώντας ότι θα μπορέσει να τη γεμίσει.

Αρμόδιες πηγές έλεγαν χθες πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να απαγορεύσει τη συγκέντρωση, αφήνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τον …μουντζούρη στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης! Εδώ και μερικές εβδομάδες που έχει ανακύψει το θέμα το Μαξίμου προσπαθεί να το υποβαθμίσει και να μείνει το ίδιο απέξω, φοβούμενο προφανώς τις αντιδράσεις των δεξιών ψηφοφόρων της ενόψει των ευρωεκλογών! Όμως είναι σαφές πως το μπαλάκι θα επιστρέψει στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, ενώ με τις διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα και η σύνδεσή του με την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επεισόδια! Ακόμα και οι αρχικές προτροπές της Αθήνας μέσω της διπλωματικής οδού και μέσω προτροπών προς τις Βρυξέλλες να πείσουν τον Αλβανό πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει την προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα μετά τις ευρωεκλογές όχι απλώς δεν πέτυχαν, αλλά είχαν ως μοναδικό στόχο να μην έχει κόστος η κυβέρνηση στις κάλπες της 9ης Ιουνίου!

Γιατί είναι φανερό πως η αναβολή δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα που επιφέρει η στρατηγική Ράμα να χρησιμοποιήσει τους ομοεθνείς του στην Ελλάδα ως “όπλο” εναντίον της «παρέμβασης της Ελλάδας στα εσωτερικά της χώρας του» με την υποψηφιότητα Μπελέρη, αλλά και ως μελλοντικό αντίβαρο (αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν στην κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα κάνουν πως δεν το βλέπουν) στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Ο Έντι Ράμα, μάλιστα, δεν θα διστάσει αν δεν βρεθεί χώρος να γίνει η εκδήλωση στην Αθήνα την προσεχή Κυριακή να καταγγείλει τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας στη διεθνή κοινή γνώμη πως ο ίδιος όχι απλώς επέτρεψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφτεί τις περιοχές της Χειμάρρα, αλλά τον συνόδευε και ο ίδιος!

Το χειρότερο βεβαίως όλων αυτών είναι ότι μπορεί να επανεμφανιστεί ένας υφέρπων «αντιαλβανισμός» που τροφοδότησε την ακροδεξιά, αλλά και να επιδεινωθούν οι συνθήκες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Τι έγραψε το Dnews

Το Dnews επιμένει σε όσα είχε σημειώσει την επομένη του Πάσχα, όσο και αν το αρνούνται τα Τίρανα:

-Η ομιλία Ράμα στους ομοεθνείς του της Ελλάδας γίνεται στις 12 Μαρτίου, ένα ακριβώς χρόνο από την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη!

Γίνεται, επίσης, μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

-Οι εκλογές στην Αλβανία γίνονται πολλούς μήνες αργότερα και, συνεπώς, δεν υπάρχει το επείγον για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συγκέντρωσης!

-Τα Τίρανα αρνήθηκαν την παραίνεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην γίνει η συγκέντρωση του Ράμα στην Αθήνα πριν τις ευρωεκλογές, αλλά να πραγματοποιηθεί μετά από αυτές! Μάλιστα η Αθήνα φέρεται να ζήτησε από τις Βρυξέλλες να πιέσουν τον Ράμα να αναβάλλει τη συγκέντρωση στην Αθήνα, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν οι Βρυξέλλες ανταποκρίθηκαν και δεν εισακούστηκαν ή εάν αδιαφόρησαν, θεωρώντας φυσιολογικό το γεγονός!
Η στρατηγική του Έντι Ράμα, επίσης, είναι απολύτως φανερή:

-Δεν ασκεί καμιά κριτική στην υποψηφιότητα Μπελέρη στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ προκειμένου να μην τον καταστήσει σημείο αναφοράς και του δώσει έτσι ψήφους, με αποτέλεσμα να εκλεγεί ψηλά στο “γαλάζιο” ευρωψηφοδέλτιο!

-Στο θέμα Μπελέρη θα αναφερθεί μετά τις ευρωεκλογές, καθώς η εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο θα καταστήσει όμηρο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τουλάχιστον για μια πενταετία!

-Το κυριότερο, όμως, θεωρώντας ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη αποτελεί επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας του, πραγματοποιεί αντιπερισπασμό με τους Αλβανούς που ζουν στη χώρα μας-και ας ευχηθούμε να μην γίνουν μελλοντικά κινήσεις για αναγνώριση αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα!

-Να σημειώσουμε ακόμα πως σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν, η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε την ομιλία Ράμα στους ομοεθνείς του στην Αθήνα από το δήμαρχο Γαλατσίου, καθώς είχε ενοικιαστεί για τη συγκέντρωση το γήπεδο της πόλης! Προφανώς (και εφόσον αυτό συμβαίνει) οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν κατάλαβαν τίποτα, προφανώς κουρασμένες από τις τόσες παρακολουθήσεις στρατηγών, υπουργών και πολιτικών αρχηγών, καθώς και δημοσιογράφων στην Αθήνα!

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο Γαλάτσι, στις 10.30 το πρωί της προσεχούς Κυριακής, εκτιμάται ότι θα προσέλθουν περί τους 5.000 Αλβανούς που ζουν στη χώρα μας (Σημείωση Συντάκτη: Δεν παραχωρήθηκε τελικά ο χώρος), προκειμένου να παρακολουθήσουν την …προεκλογική ομιλία του Έντι Ράμα!

ΥΓ1: Το Μαξίμου φαίνεται να μην έχει τακτική για το πώς θα κινηθεί απέναντι στο γεγονός! Να σημειωθεί πως κάποιοι υπενθυμίζουν ότι στον ίδιο χώρο υπάρχει και άλλη εκδήλωση, η κυβέρνηση (που σε κάθε περίπτωση πιάστηκε στον ύπνο) δεν θέλει να απαγορεύσει (ουσιαστικά) τη συγκέντρωση!

ΥΓ2: Είναι απολύτως αναγκαίο η συγκέντρωση και η ομιλία Ράμα θα πρέπει να περιφρουρηθεί, καθώς κανείς δεν ξέρει αν ακραία στοιχεία δεν θελήσουν να αντιδράσουν.

ΥΓ3: Ακόμα και αν αναβαλλόταν τώρα η συγκέντρωση Ράμα, θα γινόταν μετά τις ευρωεκλογές, συνεπώς το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο!

ΥΓ4: Στις 24 Απριλίου τα «Παιχνίδια εξουσίας» εξήγησαν «Γιατί ο Μητσοτάκης απέτυχε στην υπόθεση Μπελέρη».

dnews.gr

Γιώργος Μύτιλης

Recent Posts

Ιράν: Άφαντο το ελικόπτερο του Εμπραχίμ Ραΐσι

Σε εξέλιξη βρίσκονται αγωνιώδεις έρευνες στο Ιράν για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου, που μετέφερε τον…

4 ώρες ago

Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ: «Η δημιουργία Συνδέσμου Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία του»

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Δημόσια Διπλωματία, Λιζ Άλεν, δήλωσε την Κυριακή στην…

5 ώρες ago

Προσκεκλημένη η Ρωσία, αλλά όχι και ο Πούτιν από τη Γαλλία για την 80η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία

Πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των καλεσμένων…

17 ώρες ago

Οι εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δεν έγιναν ποτέ

Σχεδόν όλες οι αρχαίες πηγές συμφωνούν πως, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, ο…

17 ώρες ago

Τεχνητή Νοημοσύνη: Κίνδυνος ή Ευκαιρία;

Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence - AI) αποτελούν πλέον ένα από τα πλέον επίκαιρα…

1 ημέρα ago

Οι καθαρές ψυχές σπανίζουν, αλλά αξίζουν

Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τον αυθορμητισμό τους, ντρέπονται να πουν ποιοι πραγματικά είναι, τι θέλουν,…

1 ημέρα ago