Ο ενεργειακός τομέας της Αλβανίας προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες συνεργασίας με την Ελλάδα

Ο ενεργειακός τομέας της Αλβανίας προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες συνεργασίας με την Ελλάδα

Πολλαπλές δυνατότητες διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας προσφέρει ο ενεργειακός τομέας της γειτονικής χώρας, κυρίως σε θέματα που αφορούν στη μεταφορά της ελληνικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας στην Αλβανία. 

Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγει η κλαδική μελέτη για τον τομέα της ενέργειας στην Αλβανία που εκπόνησε για ακόμα μια χρονιά το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Παρότι η ενέργεια, όπως φαίνεται, αποτελεί τομέα προτεραιότητας για την Αλβανία, όπως σημειώνεται στη μελέτη, το ενεργειακό τοπίο της γειτονικής χώρας βρίσκεται εν εξελίξει, με μεταρρυθμίσεις και νέες επενδύσεις και συνεργασίες να διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου, το οποίο, ως φαίνεται, προμηνύεται λαμπρό για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα, από τη μελέτη αναδεικνύεται ότι ο ενεργειακός τομέας της χώρας βρίσκεται σε περίοδο μετασχηματισμού και αναπτυξιακής προοπτικής. Η Αλβανία, με τα τεράστια ενεργειακά αποθέματά της, το πλούσιο υδροηλεκτρικό δυναμικό και το τεράστιο ενδιαφέρον για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαμορφώνει έναν ελκυστικό προορισμό για συνεργασίες, εξ ου και τα τελευταία χρόνια, ο ενεργειακός κλάδος έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα προσέλκυσης επενδύσεων και έχει, αδιαμφισβήτητα, συμβάλλει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση απασχόλησης, στην ενίσχυση των εξαγωγών και κατ’ επέκταση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.  

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η άμεση συμβολή του τομέα της ενέργειας στο ΑΕΠ της Αλβανίας κατά μέσο όρο τα τελευταία 5 έτη εκτιμήθηκε περίπου στο 12%, ενώ παράλληλα, επιδρά εμμέσως σε όλους νευραλγικούς για την οικονομία, τομείς, όπως είναι η βιομηχανία, ο τουρισμός, και οι μεταφορές. 

Στη μελέτη σημειώνεται ότι η αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε μια ευρύτερη πολιτική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές παραμέτρους της ενεργειακής ασφάλειας και της επίτευξης χαμηλότερου κόστους στον ενεργειακό τομέα, συνιστά πρωταρχικό στόχο για την Αλβανία.

Διαπιστώνεται, επίσης, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των ενεργειακών υποδομών όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές αλλά και σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια. 

Μεταξύ άλλων, εντοπίζεται ότι  η αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών είναι απαραίτητη για την αποφυγή συχνών προβλημάτων στην παροχή ηλεκτρικού που πλήττον τον  τουριστικό κλάδο που αποτελεί θεμελιώδη οικονομικό παράγοντα για τη χώρα. Προς τούτο, όπως σημειώνεται, η χώρα στρέφεται στην κατασκευή νέων υποσταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με την προώθηση των ΑΠΕ, καθώς και την ευρύτερη ενίσχυση της αξιοπιστίας του δικτύου.

Πηγή: energypress.gr

Σχετικά άρθρα: