Ο Ερντογάν βομβαρδίζει, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σιωπούν, μάθημα για εμάς…

Ο Ερντογάν βομβαρδίζει, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σιωπούν, μάθημα για εμάς…

ΓΝΩΜΕΣ

Γράφει

ο Γιώργος Καρελιάς

Η Τουρκία «ανακάλυψε» σε χρόνο ρεκόρ τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη. Φυσικά, είναι οι «τρομοκράτες» Κούρδοι της βόρειας Συρίας και ήδη άρχισε η επιχείρηση τιμωρίας τους.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία το κάνει αυτό. Οι Κούρδοι είναι τα μόνιμα θύματα της τουρκικής αεροπορίας. Αλλά έχει κάνει και χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία το 2019.

Οι Κούρδοι της περιοχής αυτής ήταν σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Όμως, οι Αμερικανοί τους «πούλησαν» το 2019, προφανώς γιατί η Τουρκία αποτελεί πολυτιμότερο σύμμαχο.

Το ίδιο γίνεται και τώρα. Η Τουρκία βομβαρδίζει το Κομπάνι, οι Κούρδοι κάνουν εκκλήσεις για βοήθεια, αλλά οι Αμερικανοί κάνουν ό,τι δεν βλέπουν και δεν ακούνε. Η Τουρκία του Ερντογάν, χώρα του ΝΑΤΟ, δεν ακολουθεί την πολιτική της συμμαχίας για κυρώσεις τη Ρωσία. Έχει προκαλέσει τους Αμερικανούς αγοράζοντας τους ρωσικούς S-400. Ο Ερντογάν καταφέρεται συχνά-πυκνά εναντίον του Μπάιντεν και προκαλεί την οργή Αμερικανών γερουσιαστών.

Όμως, η αμερικανική πολιτική τα ανέχεται όλα. Και τώρα, που η Τουρκία επιτίθεται στους συμμάχους της Κούρδους, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν κουνάει ούτε το μικρό δάχτυλό της. Το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μεμονωμένες χώρες της Ευρώπης. Τσιμουδιά.

Πώς λέγεται αυτό. Κυνισμός και υποκρισία. Δυο μέτρα και δυο σταθμά. Η Τουρκία κάνει ό,τι και η Ρωσία στην Ουκρανία σε μικρότερη κλίμακα. Αλλά δεν υφίσταται καμιά κύρωση, ούτε κάν λεκτική καταδίκη.

Το παράδειγμα είναι πολύ διδακτικό και για εμάς. Τουρκικά γεράκια λένε απροκάλυπτα ότι, όπως τα τουρκικά αεροπλάνα πήγαν νύχτα στη βόρεια Συρία, μπορεί να κάνουν το ίδιο και στην Ελλάδα.

Μπορεί η Τουρκία να συμπεριφέρεται προκλητικά και να εκνευρίζει Αμερικανούς και Ευρωπαίους, αλλά εμείς δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα έχουμε άλλη αντιμετώπιση, αν ο Ερντογάν αποφασίσει «να έρθει μια νύχτα». Αυτά που παθαίνουν οι Κούρδοι, χωρίς να κουνιέται φύλλο, επιβεβαιώνουν ότι η προσδοκώμενη η συμμαχική βοήθεια μπορεί να μην έρθει ποτέ…

news247.gr

Σχετικά άρθρα: