O Εσκομπάρ στα Τίρανα

Συνάντηση με Ράμα, Μπέγκα και αντιπολίτευση
Επίσκεψη στην Αλβανία ξεκίνησε χθες ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την ΕυρωΑσία, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, όπου συναντήθηκε με κορυφαίους ηγέτες της χώρας.
Αρχικά συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Έντι Ράμα.
Μία ώρα αργότερα πήγε στην Προεδρία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπεγάι, ενώ παρών ήταν και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ.
Σήμερα θα συναντηθεί με τον Enkelejd Alibeaj και μια ομάδα εκπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος. Εν τω μεταξύ, το γραφείο Τύπου του Κόμματος της Ελευθερίας αναφέρει ότι ο Εσκομπάρ θα συναντηθεί και με τον πρώην πρόεδρο Ιλίρ Μέτα.
Όσον αφορά τον σκοπό αυτής της επίσκεψης, τρία είναι τα βασικά θέματα που αναμένεται να συζητηθούν από τον Εσκομπάρ και τους συνομιλητές του:
Πρώτον, οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις 14 Μαΐου. Η αμερικανική πολιτική μέσω του απεσταλμένου της Γιούρι Κιμ έχει καταστήσει σαφές ότι η αλβανική πολιτική πρέπει να έχει καθαρούς υποψηφίους χωρίς να γίνεται εγκληματίας. Επίσης, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση αυτής της προεκλογικής εκστρατείας.
Δεύτερον, το θέμα προς συζήτηση είναι η συμφωνία της Οχρίδας μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας. Ο ίδιος ο Εσκομπάρ τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν το έναυσμα για να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ενώ αναμένεται να ζητήσει από τις αλβανικές αρχές και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να συνεχίσουν την υποστήριξη αυτής της συμφωνίας και την ενθάρρυνση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου. για την εφαρμογή της.
Τρίτον, η επίσκεψη του Εσκομπάρ σχετίζεται με ένα εσωτερικό και πολύ ανησυχητικό ζήτημα για την Αλβανία, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις του Ιράν.