«Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά», μπάρμπα…!

«Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά», μπάρμπα…!

Γράφει

ο Φίλιππος Γιωβάννης

…… 9ος του 1992.

…. Στο πλατάνι της Τρανουσίστας, το μικρότερο χωριό της «Αρχόντισσας» Λιουτζουριάς, λίγα χιλιόμετρα πριν την αρχαία Αντιγόνεια του «παππού» μας του Πύρρου.

Απολαμβάνοντας την θερμή φιλοξενία των «εξ’ αγχιστείας» συγγενών μου, τα 4 ξένοιαστα κορίτσια στήθηκαν μέσα στην «κουφάλα» του πλάτανου, «προκαλώντας» με να τα φωτογραφίσω(!)

Σήμερα τα κορίτσια έχουν την ηλικία που είχα εγώ τότε!…. Άριστα αποκατεστημένα «στα ξένα και στα μακρινά», με σπουδές και κυρίως με ευλογημένες οικογένειες!

Το αιωνόβιο πλατάνι δεν υπάρχει πιά. Το χωριό δεν έχει την ευλογημένη ζωή που είχε τότε. Μπορεί πολλά να έχουν αλλάξει, να έχει άσφαλτο, αυτοκίνητα, τουρισμό και όλα τα καλά…. έχασε, όμως, την αθωότητά του, το “originalle” που λένε στην Αλβανία.

Τα περισσότερα σπίτια έκλεισαν τις πόρτες τους. Οι αυθεντικοί εκείνοι άνθρωποι, λεβέντες, ευθείς, με λόγο τιμής, φιλόξενοι (με τα λίγα τους), με τους εύφορους κήπους, τις κοπές τους, τις παραδόσεις και τους μεσελέδες (ιστοριούλες) τους, τις αναμνήσεις…., μας «άφησαν χρόνους» ….

Τώρα μπορεί να δεις κάποια μηχανή με νέους καβαλάρηδες, με το σύγχρονο, ακατανόητο για μένα βλέμμα τους, το ίδιο παντού σε πόλεις και χωριά.

«Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά», μπάρμπα, βουτηγμένος στο πλαστικό, την κατανάλωση με ημερομηνία λήξης …. και κυρίως με το ανικανοποίητο.

«Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά», μπάρμπα…!

Πάντα μπροστά πήγαινε, πατούσε, όμως, και κανένα φρένο, άναβε και κανένα φλας προς αποφυγή ατυχημάτων (ο νοών νοήτω).

Υπάρχουν και καλά παιδιά (κατά το άσμα).

Εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, με υγεία, ειρήνη, αγάπη, αλληλεγγύη, αισιοδοξία, ΕΛΠΙΔΑ και όλα τα καλά!

Σχετικά άρθρα: