O Μιχάλης Χαρ. Μάνος «επιστρέφει» μετά από μισό αιώνα στο Ηπειρώτικο Σπίτι

O Μιχάλης Χαρ. Μάνος «επιστρέφει» μετά από μισό αιώνα στο Ηπειρώτικο Σπίτι

Αυξημένο το ενδιαφέρον για την παρουσίαση του βιβλίου «Ευλογημένα χώματα» που εξέδωσαν οι κόρες του Ανθούλα, Βασιλική και Θάλεια

Ο μέγας αγωνιστής, λόγιος και συγγραφέας Μιχάλης Χαράλαμπου Μάνος «επιστρέφει» μισό αιώνα μετά την εκδημία του στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια, όπου έδρασε ο ίδιος και η οικογένειά του. Αυτή την φορά «επιστρέφει» με το έργο του για να συστηθεί στις νεότερες γενιές των Ηπειρωτών και των Βορειοηπειρωτών που δεν είχαν την τύχη και το προνόμιο να τον γνωρίσουν όσο ήταν εν ζωή.

«Επιστρέφει» μέσω του βιβλίου του «Ευλογημένα xώματα» που εξέδωσαν 50 χρόνια μετά την εκδημία του οι κόρες του Ανθούλα, Βασιλική και Θάλεια και το οποίο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος και εκδότης της ιστοσελίδας «epimenoume.gr» Γιώργος Μύτιλης.

Οι Σύλλογοι Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και Θυγατέρες της Ηπείρου σε συνεργασία με τα Ηπειρώτικα Σωματεία «Αναγέννηση» «Σουλιώτισσες» την Κυριακή, 4 Ιουνίου 2023 και ώρα 3.00 μ.μ. θα ανοίξουν διάπλατα τις πύλες του Ηπειρώτικου Σπιτιού στην διεύθυνση 25-14 Broadway, Astoria, NY, 11106 για να υποδεχτούν τους Ηπειρώτες με τους φίλους τους προκειμένου να παραστούν σε ένα σπάνιο για τα δεδομένα της ομογένειας γεγονός.

Να παραστούν στην παρουσίαση ενός βιβλίου χωρίς την φυσική παρουσία του συγγραφέα του, χωρίς αυτόγραφα και πολλά άλλα καθέκαστα που είθισται να συναντούμε στις παρουσιάσεις.

Η αφίσα της εκδήλωσης.

Οι κόρες του συγγραφέα πενήντα χρόνια μετά την εκδημία του πατέρα τους θα μοιραστούν το βήμα με τον δημοσιογράφο – επιμελητή της έκδοσης Γιώργο Μύτιλη από την Αθήνα, που θα επικοινωνήσει διαδικτυακά, με τον καθηγητή κοινωνιολογίας και συνάμα πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής, Δρ. Νικόλαο Αλεξίου και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τσάκα.    

Το βιβλίο αποτελεί μια επί πλέον πολύτιμη έκδοση της Εταιρείας Ερευνών «Ελίκρανον» με έδρα την Αθήνα. Κυκλοφόρησε στα τέλη του 2021 εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και στις αρχές του 2022 έφτασε στα Ιωάννινα, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, όπου έδρασε ο αείμνηστος Μιχάλης Μάνος και όπου διηύθυνε το περιοδικό «Ηπειρώτικη Εστία», το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα – αν όχι το πρώτο -επαρχιακό περιοδικό το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έφτασε και στην Δερβιτσιάνη – το προπύργιο του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου και γενέτειρα του συγγραφέα – 80 περίπου χρόνια μετά την τελευταία φυσική παρουσία του συγγραφέα στον γενέθλιο τόπο του.

Πρόσφατα έφτασε και στη Νέα Υόρκη, όπου για δύο περίπου δεκαετίες (1956-1973) έζησε και αγωνίστηκε για την μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο με την πένα και όχι μόνο ο Μιχάλης Μάνος.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα δώσει την δυνατότητα σε όλους τους παρισταμένους να συνειδητοποιήσουν ότι οι Ηπειρώτες ήταν πρώτοι «στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα».

Η παρουσίαση θα δώσει την δυνατότητα στους παρισταμένους να κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους για τους οποίους οι κόρες του και κυρίως η Θάλεια και η Βάσω ασχολήθηκαν όλη τους την ζωή με τα κοινά. Υπήρξαν και παραμένουν ηγετικές φυσιογνωμίες του ιστορικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και των «Θυγατέρων της Ηπείρου».

Προ τριών μηνών η Θάλεια και η Βάσω σε μια από τις εκδηλώσεις των Ηπειρωτών μου αποκάλυψαν ότι αναμένουν με λαχτάρα την μεταφορική εταιρεία που θα μετέφερε τα βιβλία του πατέρα τους στην Αμερική.

Μόλις έφτασαν τα βιβλία μου έδωσαν ένα αντίτυπο με την αφιέρωση «Ένα δώρο για σένα – μνημόσυνο στα 50 χρόνια του Μιχάλη Χ. Μάνου, από τις κόρες του Ανθούλα, Βάσω και Θάλεια Μάνου».

Χωρίς δεύτερη σκέψη τους πρότεινα να διοργανώσουμε μια παρουσίαση στο Ηπειρώτικο Σπίτι. Αρχικά ήταν διστακτικές διότι επ’ ουδενί λόγω δεν ήθελαν να παρερμηνευτεί η απόφασή τους να εκδώσουν το βιβλίο μισόν αιώνα μετά τον θάνατο του πατέρα τους.

Ένεκα της επιμονής μου και των ηγετών των προαναφερόμενων Ηπειρώτικων Συλλόγων την επόμενη Κυριακή θα λάβει χώρα στο Ηπειρώτικο Σπίτι η παρουσίαση του βιβλίου του πατέρα τους «Ευλογημένα χώματα».

anamniseis.net  

Σχετικά άρθρα: