Ο Μητσοτάκης στη Χειμάρρα: «Ξεχωριστή τιμή για εμένα»

Ο Μητσοτάκης στη Χειμάρρα: «Ξεχωριστή τιμή για εμένα»
Στη Χειμάρρα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή την ώρα επισκέπτεται το ελληνικό σχολείο Όμηρος.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβίτσανη ο Αλβανός ομόλογός του, Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.

Μητσοτάκης: Ξεχωριστή τιμή για εμένα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι ξεχωριστή τιμή για εκείνον, και υπενθύμισε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε κάνει επίσκεψη το 1991.

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα» είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας «είμαι σίγουρος πως κάποιοι από εσάς ήστασαν εδώ».

Ευχαρίστησε τους κατοίκους που όπως είπα κράτησαν την Ελληνική καρδιά, και τόνισε πως η Ελληνική κυβέρνηση είναι συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματά τους.

Επίσης ανέφερε πως η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας γίνεται 31 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία ήταν το 1991, όταν τότε είχε επισκεφτεί, επίσης την Δερβιτσάνη, ο πατέρας του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ήταν επίσης η πρώτη επίσκεψη στην Αλβανία δυτικο-ευρωπαίου ηγέτη μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμμα, στο περιθώριο της πρωθυπουργικής επίσκεψης στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, λίγες ώρες μετά και τις επαφές του Νίκου Δένδια στα Τίρανα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου και σε πρωθυπουργικό επίπεδο το ζήτημα της κατάρτισης του συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας στη Χάγη, για το οποίο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Στόχος της Αθήνας άλλωστε, όπως διεμήνυσε και ο Νίκος Δένδιας κατά τις δηλώσεις του με την αλβανίδα ομόλογό του, είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο μόνος δρόμος επίλυσης των διακρατικών διαφορών.

Σχετικά άρθρα: