Ο παππα – Κυριάκος των Σχωριάδων

Ο  παππα – Κυριάκος των Σχωριάδων

Του Αλκιβιάδη ΝΤΑΛΕ

Στη μνήμη των συγχωριανών μας το όνομα του παππα – Κυριάκου είναι συνδεδεμένο, όχι μόνον ως ο μακροβιότερος ιερέας του χωριού, αλλά και με την ιδιότητα του αγιογράφου που άφησε το αποτύπωμά του σε πολλές εκκλησίες.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κυριάκος Σέϊντος, γιός του Αθανασίου και της Αγγέλος, γεννηθείς στην Κάτω Λεσινίτσα του Δελβίνου το έτος 1872. Από νεαρή ηλικία μεταναστεύει στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ασχολήθηκε ως βοηθός γνωστού αγιογράφου παρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπου έμαθε τα μυστικά της αγιογραφίας και του εκκλησιαστικού λειτουργήματος. Στην Πόλη ήρθε σε επαφή και απόκτησε γνωριμίες με πολλούς Σχωριαδίτες. (Προφανώς σε αυτή την κατεύθυνση να βοήθησαν και οι πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στην Αδελφότητα Σχωριαδιτών με την Αδελφότητα Λεσινιτσινών).

Ο Σχωριαδίτης Γάκης Λώλης τον έπεισε και των έφερε στις Σχωριάδες όπου γνωρίστηκε και νυμφεύεται την Μαρία Οικονόμου.

Μετά την εγκατάστασή του στις Σχωριάδες αποφασίζει να ασχοληθεί με την ιεροσύνη. Χειροτονήθηκε στο Δελβινάκι από τον επίσκοπο Βασίλειο του Αργυροκάστρου στις 27.1.1911.

Υπηρέτησε ως ιερέας αρχικά για δύο χρόνια στο Βρυώνι, ένα χρόνο στο Λάμποβο και μετά για 39 χρόνια, μέχρι την συνταξιοδότηση του στις Σχωριάδες. Παράλληλα με την ιεροσύνη, έχοντας την εμπειρία της Κωνσταντινούπολης, επιδόθηκε και στην αγιογραφία. Το 1914 θα τον βρούμε δίπλα στον πασίγνωστο Χλωμιώτη αγιογράφο Θεοδόση Γιούση στην αγιογράφηση της εκκλησίας των Ταξιαρχών της Σωπικής. Σύμφωνα με τον Μπεντούλη, στον ίδιο ανήκουν πολλές εικόνες στον Άγιο Μηνά και Άγιο Νικόλαο της Πάρας, στον Ναό Γέννησης της Θεοτόκου, Άγιο Νικόλαο του κοιμητηρίου κ.α. Απεβίωσε το 1954.

Εντιμότατος, λιγομίλητος, αγαπητός και δίκαιος, υπήρξε απ’ τους πιο σεβάσμιους ιερείς του χωριού μας.

Απόχτησε πέντε παιδιά, το Νικόλα, τον Γιάννη, το Χαράλαμπο, τη Μαγδαληνή και τον Αποστόλη.

Ο γιος του, Χαράλαμπος, ακολούθησε και αυτός το δρόμο της ιεροσύνης, υπηρετώντας στο Χλωμό, την Κοσοβίτσα, το Δέλβινο, τ’ Αργυρόκαστρο, καταλήγοντας μόνιμα πια στην Πρεμετή, όπου απόκτησε μεγάλο κύρος και σεβασμό σε ολόκληρη την κοινωνία της πόλης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι οι απόγονοι του παππα – Κυριάκου, γιοί και εγγονοί, κληρονόμησαν εξ αυτού, διάφορα επώνυμα: Σέϊντο, Παππά, Κυριάκο και Οικονόμου.

(Τα στοιχεία του κειμένου, είναι από το βιβλίο του αείμνηστου Χριστόφορου Μπεντούλη: « Για τους Σχωριαδίτες συγχωριανούς μου»).

Σχετικά άρθρα: