Ο πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Βώζδος από την Κοσοβίτσα

Ο πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Βώζδος από την Κοσοβίτσα

Ιερομάρτυρες και αγωνιστές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

Τον Ιούνιο του 1960, την ημέρα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, φτάνει στο χωριό Βοδριστα (περιοχή Δέροπολης) ο κομμουνιστής δικτάτορας Ενβέρ Χότζα, τον υποδέχονται στην πλατεία του χωριού κομματικά στελέχοι – γενίτσαροι και μερικοί ομοϊδεάτες.

Η υποδοχή θεωρήθηκε αποτυχημένη, γιατί δεν είχε πολύ κόσμο. Στη διαδρομή προς Βόδριστα, είδε αρκετό κόσμο που περπατώντας πήγαινε προς τα Βρυσερά και ψάχνοντας να βρει τους λόγους της αποτυχημένης φιλοξενίας ρώτησε πού πήγαινε όλος αυτός ο κόσμος, για να πάρει την απάντηση από τα κομματικά στελέχη -ρουφιάνους ότι σήμερα είναι του Αγίου Πνεύματος και γιορτάζει το Μοναστήρι της Αγίας Τριαδας στην Πέπελη. Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο για επιστροφή στο Αργυρόκαστρο, γύρισε και είπε χαλάσετε αυτή τη σφηκοφωλιά.

Εδώ ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση, στόχος το Μοναστήρι και ο ηγούμενος. Ο πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Βώζδος γεννήθηκε το 1902 στην Κοσοβίτσα. Ο πατέρας του ήταν ιερέας και έτσι ανατράφηκε σε θρησκευτικό περιβάλλον, που του καλλιέργησε την αγάπη του για το Χριστό και την πατρίδα. Τελείωσε το σχολαρχείο στην Αθήνα και μετά το θάνατο του πατέρα του χειροτονήθηκε το 1942 ιερέας. Υπηρέτησε με ζήλο στα χωριά Κοσοβίτσα, Σωφράτικα, Σελειό και Κλεισάρι. Ο παπά Κώστας διέθετε ήθος, ευσέβεια και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ήταν φιλεύσπλαχνος, φιλάνθρωπος και ταπεινός. Είχε απόλυτη εχεμύθεια για όσα του εμπιστεύονταν οι άνθρωποι. Επίσης είχε ηρεμία ψυχής, αγάπη για το Θεό και το συνάνθρωπο και ικανότητα επικοινωνίας με το ποίμνιό του.

Η Μητρόπολη Αργυροκάστρου, αναγνωρίζοντας και επαινώντας το έργο του, του απένειμε τον τίτλο του Σταυροφόρου και τον όρισε ηγούμενο της μονής Αγίας Τριάδας Πέπελης, την οποία αναστήλωσε. Ο αγώνας και η αγωνία του για τη διατήρηση της ορθόδοξης πίστης, έστρεψε το αθεϊστικό καθεστώς εναντίον του.
Τρία χρόνια μετά την επίσκεψη του Χότζα στο Ελληνικό χωριό, στις 23 Ιουνίου το 1963 εισβάλουν στο σπίτι του γέροντα, σε δευτερόλεπτα μερικοί άνδρες της Αλβανικής ασφάλειας βγάζουν βίαια τον γέροντα από το σπίτι και του περνούν χειροπέδες, τον έβαλαν να κάτσει σε μια καρέκλα στην αυλή.

Για τρεις τέσσερεις ώρες το σπίτι έγινε φύλο και φτερό, καταγράφηκε όλη η περιουσία και ορίστηκε ένα έκτο αυτής να παραδοθεί στο αλβανικό κράτος, κάποια στιγμή ο Σούλιο άγριεψε και ζήτησε από τον ηγούμενο να τους πει που έχει τις λίρες.

Πριν μερικούς μήνες ένας ομογενής από την Αμερική παρέδωσε στον ηγούμενο για το ταμείο της Αγίας Τριάδας δώδεκα χρυσές λίρες. Πιέζοντας από το Σούλιο Αμπάζι (ασφαλίτη), για τις συγκεκριμένες λίρες, του απάντησε ότι τις έχει στην εκκλησία μαζί με το ταμείο. Αυτή η ιστορία με τις λίρες κράτησε μια εβδομάδα, γιατί ο γέροντας δεν έλεγε που κρατούσε το ταμείο και υποχρέωσε τον Σούλιο Αμπάζι και το Γιώργο Σουλιώτη- γενίτσαρος, να επισκέπτονται το σπίτι πολλές φορές μέχρι να τις βρουν και να τις πάρουν …
Ο Κωνσταντίνος Βώζδος, ηγούμενος στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας φυλακίστηκε για 16 μήνες, βασανίστηκε απάνθρωπα και καταδικάστηκε 8 χρόνια για προπαγάνδα υπέρ της Ελλάδας και για την αντικαθεστωτική τους δράση, σε εκτέλεση δια τυφεκισμού. Δολοφονήθηκε από το αθεϊστικό καθεστώς του Χότζα στις 30-9-1964 σε άγνωστο μέχρι σήμερα τόπο. Το1967 τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του, ο Ενβέρ Χότζα ανακηρύσσει την Αλβανία ως το μοναδικό αθεϊστικό κράτος στον κόσμο και ξεκινάει ένα τρομακτικό διωγμό εναντίον κάθε μορφής θρησκείας Σφραγίζει εκκλησίες, τις μετατρέπει σε κρατικές αποθήκες αλλά και στάβλους. Παράλληλα κατεδαφίζει μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ εκτελεί ιερείς. Ένας ακόμα αφανής ήρωας ζητά δικαίωση.
Aιωνία του η μνήμη!

Σχετικά άρθρα: