Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Αλβανία

Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Αλβανία

Δύο Αλβανίδες έγιναν το πρώτο ζευγάρι στην ιστορία της χώρας που αμφισβήτησε τους νόμους για το γάμο βάσει ενός άρθρου του Συντάγματος, πραγματοποιώντας παράλληλα μια θρησκευτική τελετή γάμου, με τον πρέσβη της ΕΕ στην Αλβανία, Silvio Gonzato, να υποστηρίζει ότι η Αλβανία πρέπει να λάβει υπόψη της την ισότητα των πολιτών ενώπιον του νόμου.

Η Alba Ahmetaj και η Edlira Mara κατέθεσαν την Παρασκευή (17 Μαΐου) αίτηση για νόμιμο γάμο στο τοπικό γραφείο του δήμου τους. Ο αλβανικός οικογενειακός κώδικας ορίζει τον γάμο ως γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ωστόσο, το άρθρο 53 του Συντάγματος ορίζει ότι «καθένας έχει το δικαίωμα να παντρεύεται και να δημιουργεί οικογένεια».

Η Mara υποστήριξε στον λογαριασμό της στο Facebook ότι ο οικογενειακός κώδικας παραβιάζει το Σύνταγμα, «κάνοντας διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και κατά παράβαση των συνταγματικών εγγυήσεων σε βάρος οποιουδήποτε άλλου ζευγαριού».

«Το αίτημά μας για την ανακοίνωση του γάμου μας συμβολίζει τον πρώτο κρίκο σε έναν μακρύ και δύσκολο, αλλά πάνω απ’ όλα δίκαιο αγώνα. Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε τη νομική οδό και να σεβαστούμε τις διαδικασίες και τους θεσμούς της χώρας μας, αμφισβητώντας το διακριτικό περιεχόμενο του Οικογενειακού Κώδικα, για να επιδιώξουμε την αναγνώριση του δικαιώματός μας να παντρευτούμε, ισότιμα με κάθε άλλο ζευγάρι στην Αλβανία», έγραψε.

Η αίτηση θα εξεταστεί τώρα από το Ληξιαρχείο, το οποίο θα αποφασίσει εάν και πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί ο γάμος.

Την Κυριακή, 19 Μαΐου, το ζευγάρι έλαβε μέρος σε θρησκευτικό γάμο στην ταράτσα του Δήμου Τιράνων, έδρα του δημάρχου Erion Veliaj.

Το ζευγάρι έγραψε ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη τοποθεσία καθώς είναι «ένα δημόσιο περιβάλλον που είναι διαθέσιμο προς χρήση από τους φορολογούμενους της πόλης για διάφορες εκδηλώσεις. Θα παντρευτούμε ενώπιον του Θεού και παρουσία των καλύτερων φίλων μας».

Ωστόσο, το ζευγάρι δεν μπόρεσε να βρει έναν τοπικό ιερέα για να τους παντρέψει, οπότε κάλεσε δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι συμφώνησαν να ταξιδέψουν ειδικά για την περίσταση.

Το ζευγάρι ζήτησε από το κοινό να μην δει την κίνηση αυτή ως πρόκληση και αντίθετα να τη θεωρήσει ως μια εκδήλωση της αγάπης, της θέλησης και της δέσμευσής τους ύστερα από 15 χρόνια κοινού βίου.

Σχετικά άρθρα: