Ο Ράμα δεν φοβάται την Ελλάδα, λέει: Αν πέσει καμιά «φάπα» θα στρώσει ο «κατσικοκλέφτης»

Ο Ράμα δεν φοβάται την Ελλάδα, λέει: Αν πέσει καμιά «φάπα» θα στρώσει ο «κατσικοκλέφτης»

Στη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 23/8 για τα κοιτάσματα πετρελαίου που η εταιρεία Shell ανακάλυψε, κατά τον ίδιο, στην τοποθεσία Shpirag του νομού Μπερατίου, ο Έντι Ράμα δέχθηκε την εξής ερώτηση:

«Από το Μάιο η Αλβανία βρίσκεται σε διπλωματική αντιπαράθεση με την Ελλάδα.

»Μετά την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, φοβάστε το βέτο της Ελλάδος στην πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια;

»Αναφέρουμε εδώ στη συνέντευξη που έδωσε προ ημερών σε ελληνικά ΜΜΕ ο Έλληνας Υπουργός Εργασίας, δηλώνοντας ότι “εάν συνεχίσουν να εμποδίσουν τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη να ορκιστεί, να ξεχάσει η Αλβανία την ευρωπαϊκή πορεία και τα χρήματα από την Ευρώπη επίσης”».

Ο ελληνικής καταγωγής εξωμότης πρωθυπουργός της Αλβανίας απάντησε ως εξής:

«…σήμερα θα μιλήσουμε μόνο γι’ αυτό το θέμα (σ.σ.: Για τα αποθέματα πετρελαίου στο Shpirag).

»Πρόκειται για το μεγαλύτερο, το σημαντικότερο, το ωραιότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην Αλβανία κι όχι μόνο φέτος, αλλά τα 30 αυτά χρόνια και σε 100 χρόνια εάν θέλετε, από την άποψη της οικονομικής της προοπτικής.

»Όταν μιλάμε γι’ αυτό, πιστεύω ότι τα υπόλοιπα περιμένουν, πόσο μάλλον που δεν λέτε και κάτι το καινούργιο.

»Ας μην χάσουμε αυτή τη στιγμή με τέτοια πράγματα. Ασφαλώς θα έχουμε τον χρόνο να μιλήσουμε και γι’ αυτό.

»Μόνο ένα πράγμα φοβάμαι, μήπως αποτύχουν οι δοκιμές για πετρέλαιο που θα κάνει η Shell τον Οκτώβριο στο Shpirag, μόνο αυτό φοβάμαι και τίποτα άλλο».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου για τα κοιτάσματα πετρελαίου, ο Έντι Ράμα υποστήριξε ακόμα ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι μια μεγάλη πετρελαιοφόρα περιοχή, η οποία περιέχει πετρέλαιο ποιότητας σαν εκείνου της Σαουδικής Αραβίας.

Το πετρελαιοφόρο αυτό κοίτασμα, σύμφωνα με τον Έντι Ράμα, «θα αλλάξει την αλβανική οικονομία», καθώς από τα έσοδά του η κυβέρνηση θα δημιουργήσει «υπερταμείο (sovereign fund) στα πρότυπα της Νορβηγίας», με αποτέλεσμα να αυξηθούν συντάξεις και οι μισθοί και να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην υγεία και την παιδεία.

Πρόσθεσε πως οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν εκεί ανέρχονται σε 3-7 δισ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα μπορεί να φθάνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ενημέρωσε ότι η εταιρεία θα κάνει δοκιμαστική γεώτρηση τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την: tribune.gr

Σχετικά άρθρα: