Ο Ράμα δεν θα συνάψει συμφωνία με τους εκπαιδευτικούς

Ο Ράμα δεν θα συνάψει συμφωνία με τους εκπαιδευτικούς

Η αλβανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνάψει συμφωνία με τους διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς για τους μισθούς, αντιθέτως προτείνει ότι μπορούν να εργαστούν και σε ιδιωτικά ιδρύματα και δηλώνει ότι θα γίνει έλεγχος των δηλώσεων μισθών.

Οι λέκτορες και το λοιπό διδακτικό προσωπικό διαμαρτύρονται από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους τη Δευτέρα, απαιτώντας αύξηση μισθών κατά 50%, παρά την αύξηση των μισθών τους από την κυβέρνηση κατά 17%. Το προσωπικό στα Τίρανα ενώθηκε σε ένδειξη αλληλεγγύης με εκείνο σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Ελμπασάν, η Σκόδρα και η Αυλώνα.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι δεν θα συνάψει συμφωνία με τους εκπαιδευτικούς για το θέμα.

«Δεν μπορείτε να βγαίνετε και να διαμαρτύρεστε και να μην διδάσκετε, τη στιγμή που ο μισθός έχει αυξηθεί. Οι καθηγητές έχουν δεύτερη ευκαιρία με το να εργάζονται σε ιδιωτικά πανεπιστήμια», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να ελέγχει τις δηλώσεις μισθών, καθώς οι καθηγητές εργάζονται σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και δεν δηλώνουν εισοδήματα.

«Κάποιοι από τους καθηγητές δεν δηλώνονται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα κάνουμε έλεγχο για το θέμα αυτό».

Οι καθηγητές είναι δυσαρεστημένοι που πληρώνονται μόνο για 10 μήνες του έτους, αφήνοντας δύο μήνες χωρίς μισθό. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ο ετήσιος μισθός των καθηγητών κατανέμεται σε 12 μήνες, παρά το γεγονός ότι έχουν το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού ως άδεια.

Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να απεργούν και να μποϊκοτάρουν τα μαθήματα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Την Κυριακή, ο υπουργός Παιδείας Εβίς Κούσι δήλωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν δώσει υποτροφίες και έχουν απαλλάξει αρκετές κατηγορίες από το ετήσιο τέλος, όπως μαθητές που επιλέγουν μαθήματα προτεραιότητας, άριστοι μαθητές και όσοι έχουν κερδίσει μετάλλια σε Ολυμπιάδες.

«Αυτό το νέο ακαδημαϊκό έτος συμπίπτει με μια δύσκολη κατάσταση, όταν ολόκληρος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, υφίσταται τις συνέπειες μιας κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αλβανική κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά μέτρων για να στηρίξει κάθε οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας, ώστε να μετριάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνέπειες της κρίσης των τιμών. Αλλά η υποστήριξή μας προς εσάς δεν σταματά εδώ», δήλωσε.

Είπε επίσης ότι τα πρότυπα στα πανεπιστήμια έχουν αυξηθεί μαζί με τις υποδομές και ευχήθηκε στους καθηγητές τα καλύτερα για τη χρονιά που έρχεται.

Στο εξώφυλλο: [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Από: euractiv.gr

Σχετικά άρθρα: