Ο ρόλος της διανόησης χθες και σήμερα στα δρόμενα του τόπου μας

Ο ρόλος της διανόησης χθες και σήμερα στα δρόμενα του τόπου μας

Γράφει

ο Αλκιβιάδης Νταλές

(Κινητικότητα για τις τοπικές εκλογές στην Ελλάδα, αδιαφορία για την Απογραφή στον τόπο μας)

Οι εικονιζόμενοι στην παρακάτω φωτογραφία είναι το Δ.Σ. της Αδελφότητας Σχωριαδιτών «Η Γέννησης της Θεοτόκου», το έτος 1936 στην Αθήνα. Στη σύνθεσή του συμμετείχαν: λυκειάρχης, δικηγόρος, οικονομολόγος και οι υπόλοιποι είναι επιχειρηματίες και μαγαζάτορες. Άνθρωποι με υψηλή μορφωτική και επαγγελματική κατάρτιση. Με πλήρης επίγνωση του βαρυσήμαντου ρόλου που είχαν αναλάβει να υπηρετήσουν.

Αν ρίξουμε μια συγκριτική ματιά στο χθες και στο σήμερα, θα δούμε ότι οι καταστάσεις που αφορούν γενικότερα την κοινότητα μας, δεν έχουν αλλάξει και πολύ. Όσο σημαντικός ήταν κάποτε ο ρόλος των σωματείων της διασποράς προς όφελος της διαβίωσης των φτωχών χωριών μας, άλλο τόσο σημαντικός και απαραίτητος είναι και σήμερα.

Ενώ σήμερα η κοινότητα της διασποράς μας έχει πληθώρα από διανοούμενους κάθε ειδικότητας, ιατρούς, δικηγόρους, εκπαιδευτικούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, καλλιτέχνες, με γνώσεις περί κοινωνικών θεμάτων και με ηγετικές ικανότητες, όμως αδιαφορούν. Η λανθασμένη αντίληψή τους: «Δε βαριέσαι αδελφέ, άσε να ασχοληθούν οι άλλοι με τα κοινά», δεν τους αρμόζει. Το ενδιαφέρον τους για την ενασχόληση με τα κοινά είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Ορισμένοι, προστατεύοντας το κοινωνικό τους προφίλ, προωθούν τον «σαμαρτζή», ο οποίος ή οι οποίοι, διαβάζουν συλλαβιστά τον έτοιμο σερβιρισμένο «πύρινο πατριωτικό λόγο».

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση ανθρώπων του χώρου μας να κατεβαίνουν υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι στις επικείμενες τοπικές εκλογές. (Και καλά κάνουν, εφόσον θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν στις κοινότητες που κατοικούν).

Συχνά, με σκοπό την άντληση ψήφων από τους συμπατριώτες τους, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την στήριξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Καμιά αναφορά όμως, δεν γίνεται, για το ζήτημα της Απογραφής, που έχει τεράστια σημασία για τις τύχες μας.

Σε πρόσφατη έκκληση φορέα, σε μάζωξη προς συζήτηση για την συμμετοχή μας στην διαδικασία Απογραφής, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι μόνον από τέσσερις Αδελφότητες: Δύο από το Βούρκο και δύο από το Πωγώνι.

Όσο τα υγιείς, ανοικτά, προοδευτικά μυαλά μας, θα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου στον καναπέ της αδιαφορίας, τόσο οι επιτήδειοι, «αιώνιοι πρόεδροι», «εντεταλμένοι» και αναντικατάστατοι «ειδικοί», θα πετυχαίνουν το στόχο τους. Θα επωφελούνται από την «κατάκτηση» της εξουσίας.

Να γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι τόσο επίκαιροι οι στίχοι του Σουρή:

«Τ’ αγγεία γινήκαν θυμιατά
……………………………….
Κι οι κλέφτες καπετάνιοι»
«Φωνάζω ελληνικά
κι ούτε που μ’ αποκρίνεται κανείς»

Σχετικά άρθρα: