Ο Σι Τζινπίνγκ στη Σερβία: Στο «μενού» Κόσοβο, Ταϊβάν και επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ

Ο Σι Τζινπίνγκ στη Σερβία: Στο «μενού» Κόσοβο, Ταϊβάν και επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ

Η Σερβία είναι ο πιο σταθερός υποστηρικτής της Ευρώπης του τεράστιου κινεζικού σχεδίου υποδομών Belt and Road.

Στο Βελιγράδι της Σερβίας βρέθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έχοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση των εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου με το κράτος των Βαλκανίων.

Η επίσκεψη του Σι συμπίπτει με την 25η επέτειο του τυχαίου βομβαρδισμού της πρεσβείας της Κίνας στο Βελιγράδι από το ΝΑΤΟ και αποτελεί μέρος της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του μετά από πέντε χρόνια, η οποία περιελάμβανε τη Γαλλία με επόμενο σταθμό την Ουγγαρία.

«Γράφουμε ιστορία σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε ακροατήριο αρκετών χιλιάδων ατόμων που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο της Σερβίας, χειροκροτώντας και φωνάζοντας «Κίνα, Κίνα».

Και οι δύο ηγέτες υπερηφανεύονται για μια ατσάλινη εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών τους. Μαζί με την Ουγγαρία, η οποία είναι ο επόμενος σταθμός του Σι, η Σερβία είναι ο πιο σταθερός υποστηρικτής της Ευρώπης του τεράστιου κινεζικού σχεδίου υποδομών Belt and Road, το οποίο διασχίζει τμήματα της Ασίας και της Ευρώπης.

Ο Σι δήλωσε ότι συγκινήθηκε από τη θερμή υποδοχή και ότι αναμένει ότι η επίσκεψή του θα ανοίξει «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Σερβία έχει γίνει ο πρώτος στρατηγικός εταίρος της Κίνας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη» ανέφερε ο Σι, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2016 για στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία θεωρεί το νησί της Ταϊβάν, που θεωρείται από το Πεκίνο ως αποσχισθείσα επαρχία, μέρος της Κίνας, όπως ακριβώς η Κίνα θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, μέρος της Σερβίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας Σίνισα Μάλι δήλωσε την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν περισσότερες από 29 συμφωνίες και ορισμένες εμπορικές συμβάσεις. Είπε ότι θα συζητηθούν έργα υψηλής τεχνολογίας.

«Η Σερβία δεν έχει καθεστώς βίζας με την Κίνα. Έτσι, είμαστε εντελώς ανοιχτοί στις επενδύσεις τους» είπε ο ο Μάλι στην κρατική τηλεόραση RTS, προσθέτοντας ότι οι δυτικές χώρες επιβάλλουν εμπόδια και ποσοστώσεις στις κινεζικές επενδύσεις και την παραγωγή.

Παρατηρητές λένε ότι η επιλογή του Σι για τη Σερβία και την Ουγγαρία έχει σχεδιαστεί για να φέρει πιο κοντά δύο ευρωπαϊκές χώρες που είναι φιλορωσικές και μεγάλοι αποδέκτες κινεζικών επενδύσεων. Οι δυτικοί εταίροι της Σερβίας θεωρούν τη χώρα ως κινεζικό κόμβο στην πύλη προς την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πίεσαν τον Σι να εξασφαλίσει πιο ισορροπημένο εμπόριο με την Ευρώπη και να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο συμβολισμός και το NATO

Η επίσκεψη του Σι πραγματοποιείται στην επέτειο του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας από το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας για να εξαναγκαστεί ο Σέρβος ισχυρός άνδρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να σταματήσει την καταστολή των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο βομβαρδισμός, ο οποίος σκότωσε τρεις Κινέζους δημοσιογράφους και τραυμάτισε 20 Κινέζους υπηκόους, προκάλεσε οργή στην Κίνα και συγγνώμη από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

«Ο κινεζικός λαός εκτιμά την ειρήνη, αλλά δεν θα επιτρέψει ποτέ να επαναληφθεί μια ιστορική τραγωδία» ανέφερε ο Σι σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Politika την Τρίτη.

Πέρυσι, ο Βούτσιτς υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Σι, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο, ανοίγοντας την πόρτα στην τεράστια κινεζική αγορά για τις σερβικές εταιρείες.

«Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα φέρει ασφάλεια στους αγρότες μας», δήλωσε ο Βούτσιτς κατά την ομιλία του καλωσορίσματος.

Η Κίνα διαθέτει ορυχεία και εργοστάσια σε όλη τη Σερβία και έχει δανείσει δισεκατομμύρια για δρόμους, γέφυρες και νέες εγκαταστάσεις, αποτελώντας τον βασικό εταίρο της Σερβίας στην αναγκαία ανάπτυξη των υποδομών.

Το 2023, η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σερβίας μετά την ΕΕ με συνολικές εμπορικές συναλλαγές ύψους 6,1 δισ. δολαρίων και μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων επενδυτών της, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία επενδύσεων.

fortunegreece.com

Σχετικά άρθρα: