Ο Sterjo Spasse γράφει για τη Δερβιτσάνη του 1932

Ο Sterjo Spasse γράφει για τη Δερβιτσάνη του 1932

Για όσους δεν ξέρουν: Ο γνωστός συγγραφέας Sterjo Spasse το 1932 υπηρέτησε ως δάσκαλος και στη Δερβιτσάνη. Εντυπωσιάστηκε εκείνη την περίοδο από την ομορφιά του χωριού, αλλά και από τη ζωή των κατοίκων του.

Γράφει ο συγγραφέα: Το χωριό είχε 300 σπίτια και 1700 κατοίκους, λειτουργούσαν 6 καφενεία, 2 κουρεία, 2 φούρνοι, 1 κρεοπωλείο, 10 καταστήματα και 1 ζαχαροπλαστείο στο οποίο δούλευε ο «Αμερικάνος», όπως τον αποκαλούσαν τα μικρά που αγαπούσαν τα ζαχαρωτά.

Η Δερβιτσάνη είχε και 4 αυτοκίνητα, που ταξίδευαν. Οι άντρες φοριόταν αλαφράγγα, ενώ οι γυναίκες φορούσαν υπέροχη πολύχρωμη ενδυμασία.

Στα απομνημονεύματά του ο συγγραφέας περιγράφει και την εργασία: Οι άντρες, τονίζει, δούλευαν στα χωράφια, ενώ οι γυναίκες περισσότερο κουβαλούσαν νερό με τις βαλέρες από το πηγάδι που ήταν στην είσοδο του χωριού.

Το απόγευμα οι κάτοικοι του χωριού το περνάγανε όμορφα. Διαπίστωνες φιλική ατμόσφαιρα στην επικοινωνία μεταξύ τους.

Κυρίως τις Κυριακές και στις αργίες, νύφες, κορίτσια και γυναίκες φορούσαν τη θαυμάσια δροπολίτικη ενδυμασία, με τις κάτασπρες φουστανέλες και τη σκούφια στο κεφάλι.

Το τραγούδι ανέβαινε ψηλά στο θόλο του ουρανού, ο χορός δεν σιγούσε στην πλατεία δίπλα στο λάκκο, πίσω από το σχολείο, οι άντρες κάθονταν στο καφενείο και αγνάντευαν τα κορίτσια και τις νύφες, που ήταν απέναντι. Τραγούδια, χοροί, συζητήσεις, γέλια.

Επισκέπτονταν τη Δερβιτσάνη κι αρκετοί νέοι από το Αργυρόκαστρο, με σκοπό να «βοσκήσουν» τα μάτια.

Νόμιζες αλήθεια ότι οι Δερβιτσώτες ήταν οι πιο ευτυχισμένοι κάτοικοι στον κόσμο.

Από τον αλβανικό τύπο

Σχετικά άρθρα: