Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ

Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ

Ήταν η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους και ήρθε ως απάντηση σε ένα νέο κύμα εθνοκάθαρσης που είχαν ξεκινήσει οι σερβικές δυνάμεις εναντίον των Αλβανών, που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής (περίπου 80% Αλβανοί και 15% Σέρβοι).

Τον Ιούλιο του 1998 ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου (UCK) εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επιθέσεις σε ολόκληρο το Κόσοβο, αποκτώντας τον έλεγχο σχεδόν της μισής επαρχίας, προτού νικηθεί από τη σερβική αντεπίθεση αργότερα εκείνο το καλοκαίρι. Τα σερβικά στρατεύματα έδιωξαν χιλιάδες Αλβανούς από τα σπίτια τους και κατηγορήθηκαν για σφαγές αμάχων.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους το ΝΑΤΟ απείλησε τη Σερβία με αεροπορικές επιδρομές και ο Μιλόσεβιτς συμφώνησε να επιτρέψει την επιστροφή χιλιάδων προσφύγων στις εστίες τους. Ωστόσο, οι μάχες επαναλήφθηκαν σύντομα και οι συνομιλίες μεταξύ Αλβανών και Σέρβων του Κοσόβου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Ραμπουγέ της Γαλλίας τον Φεβρουάριο του 1999 κατέληξαν σε αποτυχία.

Στις 18 Μαρτίου περαιτέρω ειρηνευτικές συνομιλίες στο Παρίσι κατέρρευσαν, μετά την άρνηση της σερβικής αντιπροσωπείας να υπογράψει συμφωνία που προέβλεπε αυτονομία του Κοσόβου και ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την επιβολή της συμφωνίας. Δύο ημέρες αργότερα ο σερβικός στρατός εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Κόσοβο και στις 24 Μαρτίου το ΝΑΤΟ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές.

Οι εχθροπραξίες τελείωσαν δυόμισι μήνες αργότερα με τη Συμφωνία του Κουμάνοβο. Το Κοσσυφοπέδιο τέθηκε υπό τον κυβερνητικό έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και τη στρατιωτική προστασία της Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου (KFOR). Ο 15μηνος πόλεμος είχε αφήσει πίσω του χιλιάδες αμάχους νεκρούς και από τις δύο πλευρές και πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους. Η αυτονομία του Κοσόβου αποκαταστάθηκε, αλλά η επαρχία παρέμεινε de jure μέρος της Σερβίας. Στις 17 Φεβρουαρίου 2008 το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία. Μέχρι σήμερα το έχουν αναγνωρίσει 96 χώρες, όχι όμως και η Ελλάδα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1821: Οι Ντρέδες -οι Αρβανίτες της Άνω Μεσσηνίας- ξεσηκώνονται κατά των Τούρκων, με αρχηγό τον Γιαννάκη Μέλλιο.

1832: Στο Οχάιο μία ομάδα ανδρών χτυπάει και αλείφει με πίσσα και πούπουλα τον ηγέτη των μορμόνων, Τζόζεφ Σμιθ.

1882: Ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει τον βάκιλο της φυματίωσης. Για τη σημαντική αυτή ιατρική ανακάλυψη, που έσωσε και σώζει μυριάδες ζωές, η 24η Μαρτίου χαρακτηρίζεται Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

1896: Ο Αλέξανδρος Ποπόφ κάνει την πρώτη μετάδοση ραδιοφωνικών σημάτων στην Ιστορία.

1905: Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ιούλιος Βερν.

1921: Στο Μόντε Κάρλο διοργανώνεται Ολυμπιάδα γυναικών, σε διαμαρτυρία για την εμμονή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να μη δέχεται γυναίκες αθλήτριες.

1944: Γερμανικά στρατεύματα δολοφονούν 335 Ιταλούς αμάχους στη Ρώμη.

1971: Ο Παναθηναϊκός εξέρχεται ισόπαλος της Έβερτον με 0-0 και σε συνδυασμό με το 1-1 του Λίβερπουλ προκρίνεται στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

1992: Αεροσκάφος κάργκο των σουδανικών αερογραμμών προσκρούει στον Υμηττό από λάθος του πιλότου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι επτά επιβαίνοντες.

2002: Το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1 σημαδεύεται από σοβαρά επεισόδια, μεταξύ των οποίων ο ανελέητος ξυλοδαρμός του διαιτητή Ευθυμιάδη μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

2009: Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης, καταδικάζεται από το Πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη δέκα χρόνων χωρίς αναστολή για υπεξαίρεση 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών σε βάρος μετόχων της Intersat – Interactive.

2015: Επιβατικό αεροπλάνο Airbus A320 της Germanwings με 144 επιβάτες και έξι άτομα πλήρωμα, με προορισμό το Ντίσελντορφ, πέφτει στις Γαλλικές Άλπεις στην περιοχή Ντιν της Νότιας Γαλλίας. Τα μέλη της Dalkurd FF, σουηδικής ομάδας ποδοσφαίρου της τρίτης κατηγορίας, γλιτώνουν τον θάνατο αλλάζοντας την τελευταία στιγμή τις πτήσεις λόγω της μεγάλης αναμονής που θα είχαν στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ.

2014: Πεθαίνει ένας από τους ιστορικούς προέδρους του Ολυμπιακού, o Σταύρος Νταϊφάς.

2016: Πεθαίνει ο θρυλικός Ολλανδός ποδοσφαιριστής και μετέπειτα σπουδαίος προπονητής Γιόχαν Κρόιφ.

2020: Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ανακοινώνει και επίσημα την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

2021: Πεθαίνει στα 53 του από καρκίνο στο σπίτι του, στο Καβασάκι, κοντά στο Τόκιο, ο δύο φορές ολυμπιονίκης στο τζούντο και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές της Ιαπωνίας, Τοσιχίκο Κόγκα.

fosonline.gr

Σχετικά άρθρα: