Ο Βούτσιτς μίλησε στο ΣΑ του ΟΗΕ

Ο Βούτσιτς μίλησε στο ΣΑ του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απευθύνθηκε στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και την κατάργηση του δηναρίου από τον Κούρτι, γράφουν τα σερβικά media.

Η σύνοδος πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της Σερβίας, η οποία τη ζήτησε τη Δευτέρα λόγω της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και στο αίτημα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η παρούσα κατάσταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Ψήφισμα 1244.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ευχαρίστησε για τη γρήγορη σύγκληση της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε ότι η δίωξη και η δύσκολη ζωή των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, καθώς και η όλη κατάσταση, είναι απολύτως αντίθετες με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Τους τελευταίους μήνες, οι προσωρινοί θεσμοί της αυτοδιοίκησης στην Πρίστινα δημιούργησαν αφόρητες συνθήκες διαβίωσης για τους Σέρβους και τώρα πραγματοποιούν εκτεταμένες συστηματικές επιθέσεις σε Σέρβους αμάχους και διώκονται. Μια τέτοια κατάσταση, εάν δεν υπάρξει επαρκής αντίδραση, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην επιβίωση του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια», είπε ο Βούτσιτς στην αρχή της ομιλίας του

«Η Σερβία ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας επειδή οι δραστηριότητες της Πρίστινα είναι τέτοιας φύσης που μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά προς τον σερβικό λαό, και ο άμεσος λόγος είναι η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου να απαγορεύσει την κυκλοφορία δηναρίων, η οποία είναι το αποκορύφωμα των επιθέσεων κατά του σερβικού και μη αλβανικού πληθυσμού επειδή ένας τεράστιος αριθμός κατοίκων στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και η Μετόχια εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τα έσοδα από δηνάρια από τον σερβικό προϋπολογισμό και έτσι στερούνται τα βασικά μέσα διαβίωσης», εξήγησε ο Βούτσιτς.

«Τα στοιχεία ότι η Δημοκρατία της Σερβίας καταβάλλει 60.946 μισθούς και συντάξεις στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, 2.430 υποτροφίες για φοιτητές και χρηματοδοτεί κουζίνες που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες περίπου 2.000 κοινωνικά πιο ευάλωτων πολιτών από αυτόν τον προϋπολογισμό, δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτό το μέτρο είναι πρωτίστως επίθεση στον σερβικό πληθυσμό και αυτό δυσχεραίνει την κατάσταση στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων.

Μόνο αυτά τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι ένας τεράστιος αριθμός κατοίκων στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από έσοδα δηνάρια από τον προϋπολογισμό της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Ως αποτέλεσμα, είναι προφανές ότι η απαγόρευση των πληρωμών του δηναρίου, δηλαδή η κατάργηση του δηναρίου ως μέσου πληρωμής, στερεί άμεσα από έναν τεράστιο αριθμό κατοίκων τα βασικά προσωπικά μέσα διαβίωσης», είπε ο Βούτσιτς.

Επεσήμανε επίσης ότι 1.794 σερβικές και μη αλβανικές εκμεταλλεύσεις στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων εξαρτώνται άμεσα από επιδοτήσεις δηναρίου από τη Δημοκρατία της Σερβίας, ενώ η επιβίωση 922 οικονομικών οντοτήτων που ανήκουν σε Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από πληρωμών δηναρίου, δεν είναι πλέον λειτουργικά βιώσιμη.

«Συνοψίζοντας, η απόφαση για την απαγόρευση πληρωμών σε δηνάρια σημαίνει ότι η Πρίστινα εμποδίζει άμεσα τη λειτουργία όλων των κοινωνικών, υγειονομικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και άλλων ιδρυμάτων που επιτρέπουν στους Σέρβους να παρέχουν στους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους βασικές ανάγκες ζωής, εκπαίδευσης, θεραπείας, ιατρικών φαρμάκων και όλα τα άλλα πράγματα που σήμερα θεωρούνται ως κανονική ζωή με ελάχιστη ανθρώπινη αξιοπρέπεια», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί οι θεσμοί αντιπροσωπεύουν τη βάση για τη συγκρότηση της Κοινότητας Σερβικών Δήμων, της οποίας οι αρμοδιότητες και η δομή ορίζονται σαφώς από τη συμφωνία για τις δημοτικές αρχές που υπεγράφη το 2015, η οποία ορίζει επακριβώς ότι η Σερβία έχει το δικαίωμα να χρηματοδοτεί τη Σερβική Κοινότητα»,  είπε ο Βούτσιτς.

Σχετικά άρθρα: