ΟΑΣΕ: Η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στα Σκόπια

ΟΑΣΕ: Η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στα Σκόπια

Ολοκληρώθηκε σήμερα στα Σκόπια η πρώτη ημέρα της 30ης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και θα συνεχιστεί αύριο.

Το επίκεντρο των ομιλιών των αρχηγών των αντιπροσωπειών ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η παρουσία και η ομιλία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τράβηξε τη μεγαλύτερη προσοχή.

Ο Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι ο ΟΑΣΕ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ότι η Δύση σκοτώνει τις πιθανότητες να αναβιώσει ο Οργανισμός.

Είναι η πρώτη φορά που ο Λαβρόφ μένει σε ευρωπαϊκή χώρα μέλος του ΝΑΤΟ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αν και αναμενόταν τις τελευταίες ημέρες συνάντηση Λαβρόφ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αφού θα ήταν για πρώτη φορά μαζί σε ένα μέρος, δεν έγινε. Συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ έφτασε στα Σκόπια όταν ο Μπλίνκεν αναχώρησε με προορισμό το Τελ Αβίβ,  όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της περιοχής.

Στη μεγαλύτερη διεθνή πολιτική εκδήλωση που διοργανώνεται στη Βόρεια Μακεδονία από την ανεξαρτησία της, συμμετέχουν οι επικεφαλής της διπλωματίας του μεγαλύτερου αριθμού συμμετεχουσών χωρών του ΟΑΣΕ – ΗΠΑ, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, υπουργοί χωρών μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, από τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολική και Κεντρική Ασία.

Τρεις εκδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο με θέματα:

Νεολαία και κοινωνία των πολιτών,

Ο αντίκτυπος των επιτόπιων επιχειρήσεων του ΟΑΣΕ, το 2023 είναι για τους ανθρώπους και

Διατήρηση του πλουραλισμού, ασφάλεια των γυναικών δημοσιογράφων.

Η υπουργική συνάντηση ξεκίνησε χθες με άτυπο δείπνο των περισσότερων υπουργών, όπου θέμα συζήτησης ήταν η στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας και η ανάγκη για λειτουργικό Οργανισμό σε περιόδους συγκρούσεων και αυξημένων εντάσεων.

Κοινή δήλωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπέγραψαν σήμερα στα Σκόπια οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, Φιλίπ Ιβάνοβιτς, Μπουγιάρ Οσμάνι, Ελμεντίν Κονάκοβιτς και Ιγλί Χασάνι στην κοινή δήλωση ως βασικά σημεία είναι η προώθηση ψηφιακών εργαλείων για την έγκαιρη ανίχνευση του εγκλήματος, η πρόληψη της διαφθοράς και η αυξημένη διαφάνεια, η αποτελεσματική χρήση εργαλείων για την ανάκαμψη κεφάλαια και αύξηση της ικανότητας μείωσης των κινδύνων που σχετίζονται με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρυπτονομίσματα, στο πλαίσιο του ξεπλύματος χρήματος.

Makfax

Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικά άρθρα: