«Όχι άλλο ψυχρό πόλεμο»

«Όχι άλλο ψυχρό πόλεμο»

Η γεννημένη στη Βουλγαρία επικεφαλής του ΔΝΤ, σε συνέντευξη της, στάθηκε στην απειλή που συνιστά για την παγκόσμια οικονομία η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας

Στο υψηλό ρίσκο που ελλοχεύει για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από την αντιπαλότητα μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών στάθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤΚρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υποστηρίζοντας μάλιστα πως οι αμερικανικές κυρώσεις που ξεκίνησαν να επιβάλλονται επί διακυβέρνησης Τραμπ είναι αντιπαραγωγικές.

«Μπορεί να νυχτοβατούμε σε έναν κόσμο που είναι πιο φτωχός και λιγότερο ασφαλής (σαν αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης αυτής)» σχολίασε χαρακτηριστικά η κυρία Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξη της στην Wahington Post.

Όχι άλλο ψυχρό πόλεμο

«Έζησα τον πρώτο ψυχρό πόλεμο στην άλλη πλευρά του σιδηρούν παραπετάσματος. Και ναι, είναι πολύ… ψυχρά εκεί έξω» σχολίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλγαρία. «Το να πάμε λοιπόν σε ένα δεύτερο ψυχρό πόλεμο για άλλη μια γενιά είναι πολύ ανεύθυνο» επεσήμανε.  

Ο Λευκός Οίκος υπό τον Τζο Μπάιντεν όχι μόνο δεν υπαναχώρησε από τις κυρώσεις της εποχής Τραμπ, αλλά με δεδομένες τις εξελίξεις στην Ταϊβάν προχώρησε και σε επιπλέον μέτρα, ορίζοντας στο νέο στρατηγικό του δόγμα πως η Κίνα αποτελεί το νούμερο ένα εχθρό για τα αμερικανικά συμφέροντα και την παγκόσμια ασφάλεια. Παρά δε, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

«Είναι σημαντικό να σκέφτεται κανείς πολύ προσεκτικά τις κινήσεις του και τι είδους αντίποινα μπορούν να προκαλέσουν, διότι αν αφήσεις το τζίνι να βγει από το μπουκάλι, είναι δύσκολο να το βάλεις και πάλι μέσα» προειδοποίησε η κυρία Γκεοργκίεβα, αναφερόμενη στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ αύριο, ενόψει της συνόδου κορυφής του G20, στο Μπαλί, όπου θα παραστούν και οι δύο. Θα είναι δε, η πρώτη διά ζώσης συνάντησης τους, καθώς η πανδημία απέτρεπε τον Κινέζο πρόεδρο να ταξιδεύει την προηγούμενη διετία.

Παρά το τεράστιο ενδιαφέρον της συνάντησης και την ευρεία βεντάλια των διμερών ζητημάτων που θα πρέπει να τεθούν, εμπορικά, οικονομικά, πολιτικο-διπλωματικά, οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο στην εξομάλυνση των σινοαμερικανικών σχέσεων είναι μάλλον χαμηλές.

imerisia.gr

Σχετικά άρθρα: