Οι αυτάρεσκες selfies των βουλευτών

Οι αυτάρεσκες selfies των βουλευτών

ΓΝΩΝΕΣ

Γράφει

ο Κώστας Γιαννακίδης

Υπάρχουν δύο εκδηλώσεις κατά τις οποίες η πολιτική ζευγαρώνει απενοχοποιημένα με το lifestyle. Η δεξίωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και η ορκωμοσία της νέας Βουλής. Και στις δύο εκδηλώσεις παρατηρούμε τις ενδυματολογικές επιλογές των κυριών, από ποιους συνοδεύονται τα πολιτικά πρόσωπα και πόσο λαμπερά χαμόγελα προσφέρουν οι οδοντόκρεμές τους.

Εμείς είμαστε περίεργοι και εκείνοι δείχνουν να το απολαμβάνουν τονώνοντας τον ναρκισσισμό τους. Ορισμένοι δε, έχουν απαλλαγεί, προς χάρη της ημέρας, από τη συστολή τους. Τροφοδοτούν τα social με φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν την πολιτική επιτυχία και την προσωπική ευτυχία. Τις απολαύσαμε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας. Λαμπερές selfies και διακομματικά χαμόγελα να στολίζουν πολυσυλλεκτικές παρέες. Εξαιρούνται, ως συνήθως, οι βουλευτές του ΚΚΕ που δίνουν τον αγώνα τους και η οργή για τα δεινά του λαού δεν επιτρέπει στα χαμόγελα να ανθίσουν.

Διαβάζοντας σχόλια στα social, διαπίστωσα ότι ήταν αρκετοί εκείνοι που ενοχλήθηκαν από την επίδειξη αυταρέσκειας. Κακώς. Μιλάμε για νέους ανθρώπους που ωριμάζουν μέσα στην κουλτούρα των social. Η φωτογραφία που, σε παλιούς χρόνους, θα ήταν σεμνή, οικογενειακή, από τη μηχανή του φωτορεπόρτερ, τώρα είναι selfie. Και αν μη τι άλλο, η είσοδος στο Κοινοβούλιο (και όχι απαραιτήτως στην πολιτική…) στις μέρες μας θεωρείται επιτυχής κατάληξη ενός λαμπρού επαγγελματικού βίου ή έξυπνη κίνηση στην κατάλληλη στιγμή. Βέβαια αυτό, σε συνδυασμό με τις επιλογές των ψηφοφόρων, συχνά οδηγεί επιπλέοντες φελλούς στα νερά της πολιτικής.

Τους είδαμε και τώρα με τα καλά τους να ποζάρουν ευτυχείς και εσύ να αναρωτιέσαι αν, τελικά, δεν είναι ελλιποβαρείς, αλλά, αντίθετα, τόσο ευφυείς, ώστε, παρά την ανεπάρκεια τους, να προάγονται σε εθνοπατέρες. Άλλωστε έτσι όπως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, πολλοί βουλευτές εξαντλούν το έργο τους πατώντας το κουμπί που υποδεικνύει το κόμμα. Προσπαθήστε να γράψετε σε ένα χαρτί όσα ονόματα βουλευτών γνωρίζετε. Θα εκπλαγείτε από το μήκος της σελίδας. Θα είναι μικρό.

Και, να σας πω την αλήθεια μου, προτιμώ αυτές τις εικόνες, παρά τις παλιές, με κατηφείς δικηγόρους στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας να μπαίνουν στη Βουλή έχοντας πλανέψει επαρχιώτες που δεν έβγαλαν ούτε το σχολείο. Τότε η Βουλή ήταν κάτι το απροσπέλαστο για τον μέσο ψηφοφόρο. Σήμερα σε μεγάλο βαθμό θυμίζει ριάλιτι, με αρκετούς βουλευτές να κερδίζουν δημοσιότητα από τις γκάφες τους. Και σκέφτομαι ότι αν κάποιοι από αυτούς διεκδικούσαν θέση σε ριάλιτι, δεν θα τα κατάφερναν. Αντιθέτως, δεν μπορώ να φανταστώ έναν παίκτη ριάλιτι που δεν θα τα κατάφερνε στη Βουλή.

Protagon.gr

Σχετικά άρθρα: