Οι Αλβανοί αρπάζουν περιουσίες ορθόδοξων μοναστηριών

Οι Αλβανοί αρπάζουν περιουσίες ορθόδοξων μοναστηριών

Γράφει ο πατήρ Ηλίας Μάκος

Το μοναστήρι αυτό έχει ανακαινιστεί πλήρως από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και φιλοξενεί μαθητικές κατασκηνώσεις. Η έκταση έχει παραχωρηθεί αυθαίρετα σε επιχειρηματία για την ανέγερση τουριστικής μονάδας, με την ονομασία μάλιστα «Monastiri Resort». Από το 1994 η Εκκλησία της Αλβανίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει επίδοξους καταπατητές.

Η περιουσία της μονής, που με αποδεικτικά στοιχεία τής ανήκει και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίησή της, μέχρι στιγμής παραμένει νομικά ακατοχύρωτη λόγω της κωλυσιεργίας των αρμοδίων. Τι και αν η Μονή του Αγίου Γεωργίου από το 2017 κατέθεσε αποδεικτικά έγγραφα και ιστορικές πηγές και έκανε τις κατάλληλες κινήσεις για την επίσημη κατοχύρωση της ακίνητης περιουσίας της, που ανέρχεται σε περίπου 1.200 στρέμματα, δεν πήρε καμία απάντηση. Δεν υπήρξε εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο.

Αντ’ αυτού, εγκρίθηκε ο «Αναθεωρημένος Χωροταξικός Σχεδιασμός των Παράκτιων στους Δήμους Χιμάρας και Αγίων Σαράντα», σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι κολπίσκοι στην περιοχή αυτή, όπου υπάρχει και από ένα ορθόδοξο μοναστήρι, μετατράπηκαν σε τουριστικές δομές!

Βαφτίζουν μοναστήρια και ναούς… κρατική ιδιοκτησία

Χαρακτηρίζεται δημόσιος χώρος το μοναστήρι, επειδή δυστυχώς, αν και υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων για την απόδοσή της, δεν έχει προχωρήσει η επιστροφή μεγάλου μέρους της περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που είχε κατασχεθεί επί κομμουνιστικού καθεστώτος. Έτσι, πολλά μοναστήρια και πολλοί ναοί στην Αλβανία, που είναι αναγνωρισμένα ως πολιτιστικά μνημεία, θεωρούνται ιδιοκτησία του κράτους!

Στην περίπτωση της Μονής του Αγίου Γεωργίου στα Εξαμίλια των Αγίων Σαράντα παραβιάζονται και δεσμευτικές ευρωπαϊκές συνθήκες που έχει υπογράψει η Αλβανία περί προστασίας περιβάλλοντος, αφού αυτή αποτελεί τμήμα της Λιμνοθάλασσας και Υγροβιότοπου του Βουθρωτού.

Παλαιότερα και η εφημερίδα «Ανάσταση» της Εκκλησίας της Αλβανίας είχε γράψει σχετικά: «Δεν αποτελεί πια προσπάθεια, αλλά είναι γεγονός η απογύμνωση από την ακίνητη περιουσία που αποτελεί ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου στη χερσόνησο των Εξαμιλίων, νότια των Αγίων Σαράντα. Χωρίς να επεκταθεί κανείς στα νομικά τερτίπια που χρησιμοποιήθηκαν, που στην ουσία απομακρύνουν από την ουσία της υπόθεσης, γίνεται λόγος για την πιο τυπική περίπτωση υφαρπαγής ακίνητης περιουσίας σήμερα, υπό την άμεση ευθύνη της Πολιτείας, ιστορικά αναγνωρισμένης ιδιοκτησίας της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας. Δεν είναι δυστυχώς η μοναδική περίπτωση, αλλά είναι η πλέον τυπική».

Συνεργασία με σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα

Και το άρθρο σημείωνε: «Και ότι σήμερα εξελίσσεται αποτελεί οριστική εκτέλεση, διότι αλλοιώνονται μια και καλή το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και ο χαρακτήρας χρήσης του ακινήτου. Τούτο διότι η υφαρπαγή, η κτηματολογική μεταβίβαση και η διαστρεβλωμένη εγγραφή στα υποθηκοφυλακεία συνδυάζονται με ταυτόχρονη έκδοση άδειας οικοδομής για μεγάλων διαστάσεων τουριστικές εγκαταστάσεις, καθιστώντας έτσι περίπλοκη -για την ακρίβεια αδύνατη- τη διεκδίκηση στο μέλλον του δικαιώματος».

Και κατέληγε αποκαλύπτοντας ότι «η περίπτωση του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου διευκολύνει στο να καταλάβει κανείς την ουσίας της παράνομης λεηλασίας και της συνεργασίας του κράτους με σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα. Θα ήταν παράβλεψη αν δεν θα επισημαίνονταν ότι εντέλει, όπως επιβάλλει η οικονομική λογική και όπως υποδεικνύουν η πείρα, η απόδοση και η κοινωνική ωφέλεια από την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος και τόσων άλλων, θα ήταν πολλαπλά μεγαλύτερη στην περίπτωση που γίνονταν σεβαστά το δικαίωμα του πραγματικού ιδιοκτήτη και η δική του συγκατάθεση στην αξιοποίηση. Ο άλλος δρόμος οδηγεί σε παραβίαση της έννομης τάξης, απώλεια της κοινωνικής συνοχής και μείωση της αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής».

Να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η απληστία και τα συμφέροντα που έχουν αναπτυχθεί με τις «πλάτες» της αλβανικής κυβέρνησης του Έντι Ράμα είναι τόσο μεγάλα που υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες καταπατούνται ακόμη και νόμοι που έχουν ψηφιστεί και τυπικά ισχύουν στην Αλβανία.

Οι μεθοδεύσεις που εφαρμόζονται είναι προκλητικές για κάθε ευνομούμενη χώρα και ειδικά από όσες θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μόνο όσα περιγράφονται και αποκαλύπτονται από την επίσημη εφημερίδα της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας θα πρέπει να προκαλέσουν την επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να σταματήσουν η αρπαγή περιουσιών από τους νόμιμους ιδιοκτήτες, δηλαδή την Ορθόδοξη Εκκλησία της γείτονος χώρας, και η δημιουργία τετελεσμένων.

Πού σκοντάφτουν οι αποφάσεις για επιστροφή των καταπατημένων

Η ίδια διαδικασία καταπάτησης των περιουσιών τους εξελίσσεται στις Μονές Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Κακομιά και των Αγίων Θεοδώρων στους Δρυμάδες.

Στο χωριό Δρυμάδες παραβιάστηκε ιδιοκτησία της Μονής Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται μέσα στο αγρόκτημά της, με την κάλυψη των αλβανικών Αρχών και του Δήμου Χιμάρας, όπου κτίστηκε αυθαίρετα οικοδομή. Και αυτό παρότι η μονή είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό μνημείο. Είναι ένα θέμα που εκκρεμεί από το 2003, δηλαδή εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια. Σε κοντινή απόσταση από το παράνομο κτίσμα έχει καταστραφεί και ένα μικρό παρεκκλήσι, το οποίο και αποτελεί μέρος του κτήματος της μονής.

Επίσης, το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων αποτελεί ιστορικό μνημείο και απαγορεύεται η ανέγερση οικοδομής στην περιοχή. Επιπλέον, η κυριότητα του κτήματος της μονής, συνολικής έκτασης 85.000 τμ, έχει αναγνωριστεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας (με αριθμό 3290 και ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1994), αλλά επί 27 χρόνια το Κτηματολόγιο Αυλώνας αρνείται να το εγγράψει. Το ίδιο συμβαίνει και με έκταση 40.000 τμ στην ιστορική Μονή της Κακομιάς, η οποία είναι παραθαλάσσια.

Σχετικά άρθρα: