Οι διαχρονικά Έλληνες πρωθυπουργοί και οι τοπικές εκλογές της 14ης Μαϊου

Οι διαχρονικά Έλληνες πρωθυπουργοί και οι τοπικές εκλογές της 14ης Μαϊου

Γράφει

ο Χρηστάκης ΤΖΙΑΣ

Η αναβολή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, η οποία αναμένονταν να πραγματοποιηθεί στις 7 του Δεκέμβρη, προκάλεσε ποικιλόμορφα και ποικιλότροπα σχόλια, τόσο στα μέρη μας, όσο και στην Ελλάδα ή στην Αλβανία.

Πέραν των άλλων σχολίων και υποθέσεων, ορισμένοι συνδέουν αυτή την άδοξη για μας εξέλιξη και με τις επικείμενες τοπικές εκλογές της 14ης Μαϊου στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, για τους αποκαλούμενος ελληνικούς δήμους, όπως Δρόπολης και Πωγωνίου, Φοινίκης και Χειμάρας. Μιλούν για κόμματα και παρατάξεις, για ονόματα, ανίαρες και ανήθικες συνεργασίες και συμμαχίες του παρασκηνίου, για οικονομικά και ιδιοτελή συμφέροντα ορισμένων δημοσίων προσώπων και οικονομικών παραγόντων. Μιλούν για προεκλογικό παζάρι, λες και αυτός ο τόπος είναι μούλκι μόνο πέντε, έξι, έστω και 10 ατόμων.

Αν και όλη αυτή η «μοντέρνα συνωμοσία» της ιδιόμορφης επικοινωνιακής, κομματικής πιάτσας, απογυμνώνει στην ουσία την αποσύνθεση (τη σαπίλα) του πολιτικού κατεστημένου στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, στην ουσία είναι άστοχη, ατεκμηρίωτη και χωρίς ιστορικό υπόβαθρο στα 32 τελευταία χρόνια …

Υπενθυμίζω πως η μοναδική επίσκεψη εν ενέργεια Έλληνα Πρωθυπουργού στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ήταν αυτή του αείμνηστου Κωσταντίνου Μητσοτάκη στις 13 του Γενάρη του 1991 στη Δερβιτσάνη. Δύο μέρες νωρίτερα, στις 11 του Γενάρη, στο χώρο μας είχε ιδρυθεί η Ομόνοια. 80 μέρες περίπου αργότερα, στις 31 Μαρτίου 1991, διεξήχθησαν οι πρώτες πλουραλιστικές εκλογές στην Αλβανία. Τότε, η ελληνική κυβέρνηση στήριξε επισήμως τους υποψηφίους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος κι όχι αυτούς της Ομόνοιας. (;;;!!!) Αναμφίβολα, αυτή η επίσκεψη παραμένει ιστορική και υψίστης σημασίας για τα εθνικά δρώμενα του τόπου μας…

31 χρόνια αργότερα, θεού θέλοντος, θα επισκεφτεί τα χωριά μας ο νυν Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια επίσκεψη, όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν με ειδικό βίντεο, θα πραγματοποιηθεί από κοινού, με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, κ. Έντι Ράμα, κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ του χρονικού διαστήματος 21-23 Δεκεμβρίου 2022.

Έχει σχέση αυτή η επίσκεψη με τις τοπικές εκλογές της 14ης Μαϊου στην Αλβανία; Φυσικά και δεν έχει. Τίρανα και Αθήνα έχουν θέσει ως κοινή προτεραιότητα άλλες υποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν ούτε άμεση, ούτε και έμμεση σχέση με μας. Η Ελλάδα βρίσκεται εν όψει των γενικών εκλογών και η Νέα Δημοκρατία (όπως και τα υπόλοιπα κόμματα) έχει ανάγκη την ψήφο όλων των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, όλο και αυξάνονται τα παράπονα συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης στο χώρο μας, για τους χειρισμούς και τις επαφές των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας στη χώρα μας, σε σχέση με τους αιρετούς και τους εκλεγμένους άλλων παρατάξεων, σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας.

Η πραγματική, αλλά και η γνήσια αλήθεια για την αναβολή της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη σε Χιμάρα, Λειβαδιά και Δερβιτσανη, δεν μπορεί να προκύψει από τα βαρύγδουπα σχόλια και αναλύσεις με γεωστρατηγικές ισορροπίες και μικροπολιτικά συμφέροντα και τερτίπια. Όποιος και όσοι θέλετε να μάθετε τι συμβαίνει πραγματικά σε αυτά τα ηρωικά χωριά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, θέλετε να έχετε μια πιο σαφή εικόνα το πόσο βαθιά είναι ριζωμένος ο ελληνισμός στον εναπομείναντα μαρτυρικό κόσμο, ενδιαφέρεστε να αποκομίσετε ένα τεκμηριωμένο συμπέρασμα για το ενδιαφέρον της Αθήνας και των Τιράνων (ή και αντίστροφα) για όλους εμάς, τρέξτε …, σπεύσατε στο λαό, στους παππούδες, στις γιαγιάδες, στο ικανό, φυσικό και πνευματικό δυναμικό του τόπου μας. Εκεί…και μόνον εκεί, θα καταλάβετε το πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη ενός Έλληνα Πρωθυπουργού στα μέρη μας και το πόσο ασήμαντο γεγονός είναι για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας η σύνδεση της αναβληθείσσας επίσκεψης της 7ης Δεκεμβρίου με τις επικείμενες τοπικές εκλογές του 2023…(;!)

Σχετικά άρθρα: