Οι εκλογές στην Αλβανία και η εθνική μειονότητα

Γράφει ο Σάκης Μουμτζής
Οι εκλογές στην Αλβανία ελάχιστα απασχόλησαν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και μάλλον δικαιολογημένα. Το αποτέλεσμα είχε προεξοφληθεί ευθύς ως προκηρύχθηκαν οι εκλογές, καθώς απέναντι στον Έντι Ράμα στάθηκε ένας συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής έναν ηγέτη κουρασμένο και φθαρμένο που ουσιαστικά δεν είχε να προσφέρει κάτι καινούργιο στους πολίτες της Αλβανίας. Ο συνασπισμός αυτός, στον οποίον συμμετείχε και ένα κόμμα της ελληνικής μειονότητας, δεν διεκδικούσε την εκλογική νίκη. Αγωνιζόταν για να αποτρέψει την αυτοδυναμία Ράμα. Από την άλλη μεριά ο Εντι Ράμα, εκτός από σόουμαν, εμφανιζόταν ως το αγαπημένο παιδί της Δύσης, που στοχεύει να εκσυγχρονίσει τη χώρα του και να την εντάξει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Ενα ευπώλητο αφήγημα. Επιπροσθέτως, η πολυετής άσκηση εξουσίας (κυβερνά από το 2013 με έντονο το ερντογανικό χρώμα) έφερε κοντά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα όλα τα κυκλώματα που κινούνταν στα όρια της νομιμότητας και της παρανομίας, για να το πω κομψά.
Από την Ευρωβουλή ο Μπελέρης πολύ καλύτερα μπορεί να ελέγχει αν η κυβέρνηση Ράμα τηρεί τα συμφωνηθέντα, όχι πλέον με την Ελλάδα, αλλά με την Ε.Ε.
Για μια ακόμη φορά η εθνική μειονότητα θα έχει μια περιθωριακή εκπροσώπηση στο αλβανικό κοινοβούλιο. Να αναλογιστούμε πως «ειδικά δε στη Χειμάρρα είναι η μόνη εκτός συνόρων μας συμπαγής ελληνική μειονότητα… την οποία η Αλβανία, εφαρμόζοντας την πολιτική του Ενβέρ Χότζα, δεν αναγνωρίζει ως εθνική μειονότητα», όπως σημειώνει ο πρέσβης επί τιμή κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς στο βιβλίο του «Ελλάδα – Αλβανία, Αλήθειες και σκιές», εκδ. Ι. Σιδέρη. Αυτή η κατάσταση δικαιώνει αυτούς που απεγκλώβισαν τον Φρέντη Μπελέρη από την πολιτική ζωή της Αλβανίας και συνέβαλαν στην εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο. Από εκεί πολύ καλύτερα μπορεί να υπερασπιστεί τα αιτήματα της εθνικής μειονότητας και να ελέγχει αν η κυβέρνηση Ράμα τηρεί τα συμφωνηθέντα, όχι πλέον με την Ελλάδα, αλλά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είναι η επίλυση του περιουσιακού προβλήματος, η δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας, χωρίς αστερίσκους, και η λειτουργία ελληνικού λυκείου στη Χειμάρρα.
Οφείλω να υπενθυμίσω πως σε αυτήν την πορεία του Φρέντη Μπελέρη καθοριστικό ρόλο και λόγο είχαν, εκτός από τον κ. Μαλλιά, και οι κύριοι Αγγελος Συρίγος και Σταύρος Παπασταύρου, οι οποίοι και προλογίζουν το προαναφερθέν βιβλίο.
kathimerini.gr