«Οι εκλογές της 17ης Νοεμβρίου εσωτερική υπόθεση» δηλώνει ο πρόεδρος Βούτσιτς 

«Οι εκλογές της 17ης Νοεμβρίου εσωτερική υπόθεση» δηλώνει ο πρόεδρος Βούτσιτς 

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέρριψε την Τρίτη το ενδεχόμενο διεθνούς έρευνας για εικαζόμενη νοθεία στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 17 Δεκεμβρίου που νίκησε το κόμμα του, και ξεκαθάρισε ότι δεν τον απασχολεί για το τι θα ήθελαν τα μέσα ενημέρωσης και οι ξένες κυβερνήσεις δηλ. η αντιπολίτευση να πάρει την εξουσία στο Βελιγράδι.

«Οι εκλογές είναι θέμα που αφορά τα κρατικά όργανα και θεσμούς αυτής της χώρας», είπε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων Tanjug και EFE.

Αφού απάντησε έτσι σε ερώτηση σχετικά με τα επανειλημμένα αιτήματα της αντιπολίτευσης στις διαδηλώσεις στους δρόμους, ο Σέρβος πρόεδρος επέπληξε τους ξένους παρατηρητές από «αδελφά κόμματα» με εκείνους της σερβικής αντιπολίτευσης ότι επέκριναν την εκλογική διαδικασία μόνο αφού διαπίστωσαν τη νίκη του κόμματος του  και την ήττα της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση απαιτεί διεθνή έλεγχο των εκλογών και την ακύρωσή τους, επικαλούμενη νοθεία, όπως ότι οι Σερβοβόσνιοι ψηφοφόροι ψήφισαν παράνομα στο Βελιγράδι ή ότι οι εκλογικοί κατάλογοι περιείχαν «πλασματικούς ψηφοφόρους» που ψήφισαν με το δεξιό εθνικιστικό κόμμα του Προέδρου Aleksandar Βούτσιτς, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), το οποίο κέρδισε τις εκλογές με 46% των ψήφων, ενώ ο συνασπισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Η Σερβία κατά της βίας» συγκέντρωσε μόνο το 23,5% των ψήφων.

Αυτός ο συνασπισμός, που υποστηρίζεται από μια νεοσύστατη πρωτοβουλία πολιτών, το ProVot (ProGlas), και περίπου 20 ΜΚΟ οργανώνουν καθημερινά διαδηλώσεις στο Βελιγράδι, στις οποίες συμμετέχουν κυρίως νέοι και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς απορρίπτει τις κατηγορίες για απάτη και είπε ότι έχει στοιχεία ότι οι επίμονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης “ενορχηστρώνονται από το εξωτερικό”. Απαντώντας την Τρίτη σε μία από τις ερωτήσεις που του απηύθυναν στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι απόψεις των κυβερνήσεων και των ξένων ΜΜΕ που τον αμφισβητούν.

Δεν με νοιάζει τι λένε ο ξένος Τύπος και οι ξένες κυβερνήσεις, πρέπει να ασχοληθούν με τη δουλειά τους, πολλοί έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από εμάς. Το πώς θα είναι η σερβική κυβέρνηση, αυτό θα το αποφασίσουν οι Σέρβοι πολίτες“, ανέφερε ο Βούτσιτς.

Η έκθεση των διεθνών παρατηρητών για τις εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου αναφέρει μεταξύ των παρατυπιών την εξαγορά ψήφων, την καταχρηστική χρήση δημοσίων πόρων ή την ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων στην περίπτωση αξιωματούχων με δημόσιες θέσεις που εμπλέκονται επίσης στην προεκλογική εκστρατεία.

Πηγή: Agerpres.ro

ertnews.gr

Σχετικά άρθρα: