Οι εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ευκαιρία για να «κατακτήσει» η Τουρκία τα Βαλκάνια

Οι εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ευκαιρία για να  «κατακτήσει» η Τουρκία τα Βαλκάνια
Η Τουρκία ήδη έχει αναπτύξει περίπου 500 τούρκους κομάντος στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ενισχύοντας τη θέση της στην περιοχή των Βαλκανίων.

Έχοντας εξασφαλίσει άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει ν’ αυξήσει την επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια – μια περιοχή που αποτελούσε για αιώνες μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (τούρκοι κομάντος στη φωτογραφία, επάνω, από Turkish Armed Forces).

Η ευκαιρία
Οι αυξανόμενες εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο προσφέρουν μια τέτοια ευκαιρία. Αν και η νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένει σταθερά στην γεωπολιτική τροχιά των Ηνωμένων Πολιτειών, η Άγκυρα πιθανότατα επιδιώκει να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή στις διαμάχες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Η ένταση στο Κόσοβο, κοντά στα σερβικά σύνορα, όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, κλιμακώθηκε στις 26 Μαΐου όταν οι κοσοβάρικες ειδικές αστυνομικές δυνάμεις (ROSU), στις οποίες κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, κατέλαβαν τέσσερα δημοτικά κτίρια στην περιοχή, με στόχο να βοηθήσουν τους νεοεκλεγέντες εθνοτικά αλβανούς δημάρχους ν’ αναλάβουν καθήκοντα.

Ο σερβικός πληθυσμός συντριπτικά μποϊκόταρε τις εκλογές της 23ης Απριλίου και, ενώ η ψηφοφορία ήταν ελεύθερη και δίκαιη, τα αποτελέσματα δεν αντανακλούσαν τις επιθυμίες της πλειονότητας στην περιοχή.

Οι ενέργειες της ROSU εξόργισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και – παρότι ήταν ο κύριος υποστηρικτής του Κοσσυφοπεδίου – απέβαλαν την Πρίστινα από τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν στην Ευρώπη υπό την ηγεσία τους, γράφει ο σέρβος πολιτικός αναλυτής Nikola Mikovic.

Τούρκοι κομάντος

Αντίθετα, τα αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις με τον σερβικό στρατό κοντά στην πόλη Μπουγιάνοβατς, όχι μακριά από το Κόσοβο.

Γνωρίζοντας απολύτως ότι δεν μπορεί να βασιστεί στην πλήρη δυτική υποστήριξη, ο πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι μπορεί ν’ αναζητήσει εναλλακτικούς εταίρους, ελπίζοντας να βελτιώσει τις θέσεις της Πρίστινα στη διεθνή σκηνή. Θα μπορούσε η Τουρκία να είναι ένας από αυτούς;
Η Άγκυρα έχει αναπτύξει περίπου 500 τούρκους κομάντος στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του ΝΑΤΟ για διάθεση στρατευμάτων προκειμένου να συνδράμουν στην καταστολή των ταραχών.

Έχουν ήδη αρχίσει να περιπολούν στους δήμους του βορρά όπου κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο. Το πιο σημαντικό, η Τουρκία αναμένεται σύντομα ν’ αναλάβει τη διοίκηση της, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

Αλλά παρόλο που η Άγκυρα θεωρείται παραδοσιακά σύμμαχος των μουσουλμάνων στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων των Αλβανών, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Ερντογάν θα ταχθεί στο πλευρό του Κούρτι, ενάντια στην εθνοτικά σερβική πλειονότητα του βόρειου Κοσσυφοπεδίου.

Ο στόχος της Τουρκίας

Ωστόσο, η πρόσφατη συνάντηση του κοσοβάρου πρωθυπουργού με τον τούρκο πρεσβευτή στην Πρίστινα αντανακλά αναμφίβολα την προσπάθειά του να κερδίσει την υποστήριξη της Άγκυρας εν μέσω της αντιπαράθεσής του με τις ΗΠΑ.

Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία στοχεύει να γίνει ένας από τους ξένους παράγοντες με τη μεγαλύτερη επιρροή στα Βαλκάνια.

Διαδραματίζει ήδη σημαντικό «ειρηνευτικό» ρόλο σε διάφορες συγκρούσεις, από τη Συρία και τη Λιβύη μέχρι την Ουκρανία, και η μεσολάβησή της οδήγησε στη συμφωνία για τα σιτηρά που υπογράφηκε μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Εφόσον ο διάλογος που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα δεν οδήγησε σε άμβλυνση των εντάσεων, ο Ερντογάν βλέπει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μεσολαβήσει στη σύγκρουση.

Σχετικά άρθρα: