Oι Ευρωπαίοι αγοράζουν με κριτήριο το κόστος, ενώ οι Αλβανοί τη γεύση 

Oι Ευρωπαίοι αγοράζουν με κριτήριο το κόστος, ενώ οι Αλβανοί τη γεύση 

Οι Ευρωπαίοι όταν αγοράζουν φαγητό ξεκινούν από τις τιμές, δίνοντας σημασία στο κόστος, αντίθετα οι Αλβανοί στην Αλβανία, στο Κόσοβο σε μεγάλο βαθμό όταν αγοράζουν φαγητό προτιμούν τη γεύση.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Future Of Food», η οποία είναι αφιερωμένη στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρώπης, δείχνει ότι περίπου το 37% του πληθυσμού στην Αλβανία και το 36% του πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο έχουν ως κριτήριο τη γεύση κατά την αγορά τροφίμων.

Μόνο το 40% και το 36% των πολιτών από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, αντίστοιχα, έχουν ως κύριο κριτήριο το κόστος, ενώ για άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ο δείκτης αυτός κυμαίνεται από 50 έως 75%.

Οι πολίτες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα συστήματα διατροφής μας. Ως εκ τούτου, οι στάσεις και οι αντιλήψεις τους είναι σημαντικές για τη βιωσιμότητα και τις διατροφικές προτιμήσεις.

Η διαδικτυακή έρευνα στις αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές χώρες, η οποία διεξήχθη μεταξύ 15 Δεκεμβρίου 2022 και 16 Ιανουαρίου 2023, έδειξε ότι κατά την αγορά τροφίμων, το 53% των καταναλωτών στις αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν από το κόστος, το 34% από τη γεύση και το 30% από τα οφέλη για την υγεία.

Αυτοί είναι οι τρεις κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τους καταναλωτές των αναπτυσσόμενων χωρών της Ευρώπης.

Σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους θεωρεί σημαντική την ασφάλεια των τροφίμων (27%). Τα βιολογικά τρόφιμα, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα λίγα ή καθόλου φυτοφάρμακα, η χαμηλή επεξεργασία, η γεωγραφική προέλευση είναι άλλοι σημαντικοί παράγοντες μεταξύ 8 και 12%.

Σχεδόν σε κάθε χώρα, το κόστος είναι ο κυρίαρχος παράγοντας στις αγορές, πολύ πάνω από τον μέσο όρο στη Λιθουανία π.χ. το 75% των ερωτηθέντων λέει ότι το κόστος είναι το πιο σημαντικό κριτήριο για την αγορά τροφίμων.

Μεταξύ όλων των χωρών, μόνο στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, η γεύση θεωρείται πιο σημαντική.

Η μελέτη δείχνει ότι η τάση αγοράς με κριτήριο το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, μορφωμένοι άνθρωποι εξισορροπούν το κόστος με τις υγιεινές επιλογές τροφίμων.

Η τάση αγοράς και κατανάλωσης τροφίμων με προτίμηση στη γεύση μειώνεται σημαντικά, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και η ποιότητα των τροφίμων γίνεται όλο και πιο σημαντική, είτε είναι υγιεινά, είτε έχουν φυτοφάρμακα είτε όχι κ.λπ.

Επίσης, η Αλβανία ξεχώρισε μεταξύ των αναπτυσσόμενων ευρωπαϊκών χωρών για την ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνεται. Η Λιθουανία (54%) και η Αλβανία (53%) είχαν το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που δίνουν σημασία στην ποικιλία των τροφίμων.

(AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File)

ertnews.gr

Σχετικά άρθρα: