Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αλβανία με 442 χιλ. ευρώ από την EBRD 

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αλβανία με 442 χιλ. ευρώ από την EBRD 

Στοιχεία για τη στήριξη που παρέχει στην Αλβανία για τα πλωτά φωτοβολταϊκά έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), εστιάζοντας στον πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό που θα κατασκευαστεί στη λίμνη Vau i Dejes, όπου υπάρχει και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Όπως αναφέρει σε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα η Albania Daily News, νικήτρια της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την εκτέλεση του έργου αναδείχτηκε η εταιρεία RINA Consulting με προσφορά 442.000 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναλαμβάνει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τεχνική υποστήριξη επίβλεψης κατά την κατασκευή και θέση σε λειτουργία της πλωτής φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Η σύμβαση μεταξύ της RINA Consulting και τη θυγατρικής της KESH – της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Αλβανίας – που αναπτύσσει το πλωτό φωτοβολταϊκό λήγει τον Οκτώβριο του 2026.

Το έργο περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την προμήθεια και την εγκατάσταση της μονάδας με όλο τον σχετικό εξοπλισμό, τη δοκιμή, τη θέση σε λειτουργία, την έναρξη λειτουργίας και τη λειτουργία και συντήρηση της μονάδας για τουλάχιστον δύο χρόνια. 

Ο ανοικτός διαγωνισμός για τη μελέτη και κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 12,9 MW/p , είχε προκηρυχθεί το Νοέμβριο 2022 από την εταιρεία SENA Solar Energy της Αλβανίας, θυγατρική της KESH, με την οικονομική στήριξη της EBRD.

Ας σημειωθεί ότι η KESH έλαβε τον Ιούνιο του 2020 δάνειο ύψους 9,75 εκατ. ευρώ από την EBRD, για την υποστήριξη του έργου πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, συνολικού κόστους περίπου 14 εκατ. ευρώ.

energypress.gr

Σχετικά άρθρα: