Οι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι φεύγουν

Οι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι φεύγουν

Παρά το γεγονός ότι υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση, με την οποία επισήμως ο τουρισμός εντάσσεται στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών, με σκοπό την εποχική εργασία, διαπιστώνεται ότι τα κενά ολοένα και αυξάνονται.

Ήδη στα ξενοδοχεία έχει εντοπιστεί το μέγεθος του προβλήματος, αφού από τις αιτήσεις επαναπρόσληψης που υποβλήθηκαν έως τα τέλη Ιανουαρίου προέκυψαν πάνω από 61.000 κενά. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι στον παραπάνω αριθμό θα πρέπει να προστεθεί άλλο ένα 20%-25% από τους εργαζόμενους που τελικά έως τον ερχόμενο Μάιο-Ιούνιο θα βρουν κάποια άλλη εργασία και δεν θα επιλέξουν να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο όπου δούλεψαν την περσινή θερινή τουριστική περίοδο. Έτσι οι απώλειες θα ανέλθουν στα επίπεδα των 75.000-77.000 θέσεων εργασίας συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

Ειδικά για φέτος, όμως, η κατάσταση αναμένεται να γίνει αισθητά χειρότερη, λόγω της μη επιστροφής στην Ελλάδα αλλοδαπών εργαζομένων που τα προηγούμενα χρόνια δούλεψαν σε ξενοδοχειακές μονάδες ανά την επικράτεια.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα και αφορά εργαζόμενους που προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία). Πολλοί εξ αυτών αναμένεται φέτος να επιλέξουν άλλους τουριστικούς προορισμούς για εργασία, κυρίως την Κροατία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο λόγος είναι οι σαφώς υψηλότερες αποδοχές σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και οι καλύτερες συνθήκες εργασίας. Από τους πρώτους υπολογισμούς προκύπτουν νέα κενά 15.000-20.000 θέσεων εργασίας, που επίσης πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Άρα, συνολικά, είναι πιθανό να προσεγγίσουν τις 97.000 οι κενές θέσεις για φέτος στον κλάδο, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα.

Πάντως, από την επέκταση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία εντάχθηκε και ο τουρισμός στους κλάδους που μπορούν να δέχονται μαζικά εργάτες από τρίτες χώρες, παρέχεται πλέον και τυπικά αυτή η δυνατότητα. Η κάλυψη των κενών θέσεων, όμως, με εργάτες από την Αίγυπτο ή από χώρες της Ασίας είναι πιθανό να μην καταστεί εφικτό να προκύψει από φέτος για γραφειοκρατικούς λόγους.

Επίσης, εκφράζονται αμφιβολίες ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρέχονται, αλλά και ως προς τις αμοιβές που θα λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι όσο δεν προχωράει η επέκταση της συλλογικής σύμβασης που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό πως στον κλάδο της φιλοξενίας έχουν αρχίσει να αξιολογούνται ακραίες λύσεις, όπως η επιστράτευση συνταξιούχων ή η μερική απασχόληση εκπαιδευτικών κατά τους θερινούς μήνες, ενώ υπάρχει έκρηξη επενδύσεων στον κλάδο. Νέα ξενοδοχειακά projects συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή είτε στο στάδιο ολοκλήρωσης είτε υλοποίησης είτε σχεδιασμού. Τα δε 24 projects που έχει εγκρίνει το Enterprise Greece εντάσσοντάς τα σε καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και επομένως ταχείας αδειοδότησης, έχουν αθροιστική αξία 4,5 δισεκατομμυρίων.

Έχουμε πλέον μπροστά μας μια τεράστια πρόκληση, έναν μοναδικό στην ιστορία, σε όγκο και ποσότητα, αριθμό επενδύσεων, δηλαδή που είναι στο τελικό στάδιο να υλοποιηθούν αλλά παραμένει ασαφές, το πού θα βρεθούν τα οι άνθρωποι με γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες που απαιτούνται για να τα επανδρώσουν.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, τώρα, ότι η δημιουργία μιας νέας γενιάς καταρτισμένων ξενοδοχοϋπαλλήλων στη χώρα είναι προϋπόθεση ανάπτυξης και να εστιάσουμε όλοι στην προσέλκυση προσωπικού στον κλάδο, η κυβέρνηση, οι φορείς και οι επιχειρήσεις, προσφέροντας τους, τα αντίστοιχος ανάλογα που προσφέρουν αυτοί στις επιχειρήσεις και στην οικονομία της χώρας.

filoxenianews.gr

Σχετικά άρθρα: