Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Τα Βαλκάνια στο επίκεντρο του παγκόσμιου ανταγωνισμού – Πώς τοποθετείται η Ελλάδα

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Τα Βαλκάνια στο επίκεντρο του παγκόσμιου ανταγωνισμού – Πώς τοποθετείται η Ελλάδα

Οι οικονομικές, γεωπολιτικές και ενεργειακές προοπτικές των χωρών των Βαλκανίων αναμένεται να απασχολήσουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (26-29 Απριλίου).

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανατοποθετεί τα Βαλκάνια στη «σκακιέρα» των γεωπολιτικών σχεδιασμών της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικότερα. Με ανοιχτή αλλά ανεκπλήρωτη υπόσχεση τη διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ο διεθνής γεωπολιτικός και οικονομικός ανταγωνισμός κυριαρχεί. Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας, ως της παλαιότερης χώρας της περιοχής που ανήκει ταυτόχρονα και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ; Πως επηρεάζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής τα ανοιχτά μέτωπα όπως η διαμάχη Σερβίας – Κοσόβου, η προοπτική της Βοσνίας αλλά και ποιες προσπάθειες καταβάλλονται διεθνώς ώστε να επέλθει συνεννόηση;

Όλα αυτά θα συζητηθούν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τα Βαλκάνια να αποτελούν ένα διαχρονικό σημείο ενδιαφέροντος, με ισχυρή παρουσία σε πολλές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Στο φετινό Φόρουμ θα ακουστούν οι απόψεις σημαντικών πολιτικών, διπλωματών, αξιωματούχων και ακαδημαϊκών για τα θέματα των Βαλκανίων. Ξεχωρίζουν οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovačevski, Κοσόβου Albin Kurti, Αλβανίας, Edi Rama και Μαυροβουνίου Dritan Abazović και οι πρόεδροι του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, του Κοσόβου, Vjosa Osmani-Sadriu, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Έλληνα Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της Catherine Ashton, πρώην Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, του Miroslav Lajčák, Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινα και τα Δυτικά Βαλκάνια, του Martin McDowell, Διευθυντή του Γραφείου Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., της Αναπληρώτριας πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών – Διασποράς της Δημοκρατίας του Κοσόβου, Donika Gërvalla-Schwarz, του Ειδικού εκπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Δυτικά Βαλκάνια, Lord Stuart Peach, του Υπουργού Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης , Elmedin Konaković καθώς και πλήθος Υπουργών Εξωτερικών κρατών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων και ερευνητών των μεγαλύτερων think tanks παγκοσμίως εξειδικευμένων στα Δυτικά Βαλκάνια.

insider.gr

Σχετικά άρθρα: