Ολλανδία: Σώζεται από τη θάλασσα και συμβιώνει μαζί της

Ολλανδία: Σώζεται από τη θάλασσα και συμβιώνει μαζί της

Περίπου το 30% της έκτασης της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, και όμως δεν έχει καταποντιστεί. Το μυστικό βρίσκεται σε ένα θαύμα μηχανικής που ξεκίνησε τον Μεσαίωνα και εξελίσσεται ακόμα.

Οι πρώτοι που αποφάσισαν να δαμάσουν τη θάλασσα ήταν οι ίδιοι οι Ολλανδοί χωρικοί που ζούσαν σε παράκτιες περιοχές. Ξεκίνησαν χτίζοντας μικρούς τεχνητούς λόφους για να σηκώνουν τα σπίτια τους πάνω από τις πλημμύρες. Αργότερα, ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να «στεγνώσουν» περιοχές με αντλίες και κανάλια, δημιουργώντας γη από νερό. Αυτές οι εκτάσεις ονομάστηκαν πολντερ.

Το πιο εντυπωσιακό όπλο τους ήταν και παραμένει το σύστημα αναχωμάτων. Οι τεράστιοι αυτοί χωμάτινοι και πέτρινοι τοίχοι, μερικοί από τους οποίους φτάνουν τα 40 μέτρα σε πλάτος, κρατούν τη θάλασσα έξω από τη χώρα. Το πιο διάσημο έργο είναι το Afsluitdijk, ένα φράγμα 32 χιλιομέτρων που κόβει στη μέση τη θάλασσα του Βορρά.

Το Δέλτα Project είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην αμυντική γραμμή της χώρας. Μετά την καταστροφική πλημμύρα του 1953, που σκότωσε πάνω από 1800 ανθρώπους, οι Ολλανδοί επένδυσαν σε ένα σύστημα από φράγματα που μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν ανάλογα με τις συνθήκες. Είναι τόσο προχωρημένο που θεωρείται ένα από τα Επτά Θαύματα του Μοντέρνου Κόσμου.

Η Ολλανδία δεν αρκείται σε μηχανικά μέσα. Επιστρατεύει και τη φύση. Υπάρχουν περιοχές σχεδιασμένες να πλημμυρίζουν ελεγχόμενα, ώστε να απορροφάται η πίεση του νερού και να μην κινδυνεύουν οι πόλεις. Αυτό το σύστημα ονομάζεται “Room for the River” και μεταμορφώνει το πρόβλημα σε στρατηγικό πλεονέκτημα.

Η τεχνολογία έχει φτάσει στο σημείο που υπάρχουν αντλίες οι οποίες μετακινούν δισεκατομμύρια λίτρα νερού την ημέρα. Στο Ρότερνταμ λειτουργεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και ταυτόχρονα μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, είναι τόσο καλά σχεδιασμένη που μπορεί να αντέξει ακόμα και ακραίες κλιματικές επιθέσεις.

Πολλές περιοχές της Ολλανδίας θα έπρεπε φυσικά να είναι λίμνες ή θάλασσα. Αν αφαιρούσε κανείς τα φράγματα και τις αντλίες, η χώρα θα βυθιζόταν σε λίγες μέρες. Η πραγματική Ολλανδία είναι ένα τεχνητό δημιούργημα που απαιτεί διαρκή επιτήρηση, συντήρηση και χρήματα για να παραμείνει λειτουργικό.

Κάθε νέο έργο υποδομής στη χώρα πρέπει να σχεδιάζεται με επίγνωση της θαλάσσιας απειλής. Οι Ολλανδοί μηχανικοί είναι διεθνώς περιζήτητοι για τις γνώσεις τους στον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν στο έδαφός τους εξάγονται πλέον σε όλο τον κόσμο, από τη Νέα Ορλεάνη μέχρι το Βιετνάμ.

Αυτό που κάνει την Ολλανδία μοναδική δεν είναι μόνο ότι σώζεται από τη θάλασσα. Είναι ότι συμβιώνει μαζί της. Δεν πολεμά το νερό. Το καταλαβαίνει, το διοχετεύει, το ενσωματώνει στον σχεδιασμό της. Η χώρα έχει χτιστεί πάνω σε μία αρχή: πως δεν μπορείς να νικήσεις τη φύση, αλλά μπορείς να συνεργαστείς μαζί της.

Σχετικά άρθρα: