Οργή στην Αθήνα για την πρόκληση Ράμα με τη σύλληψη Μπελέρη – Οι διπλωματικές κινήσεις και η αντίδραση των Τιράνων

Οργή στην Αθήνα για την πρόκληση Ράμα με τη σύλληψη Μπελέρη – Οι διπλωματικές κινήσεις και η αντίδραση των Τιράνων

το αστυνομικό τμήμα Αυλώνας βρέθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ,, ο οποίος κρατείται εκεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, η Ελληνίδα πρέσβης είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Ακόμη, η πρέσβης ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη, τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Η αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο ζήτημα της σύλληψης του ομογενούς, από τη Λέσβο, όπου περιόδευσε σήμερα. Έκανε λόγο για «εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία» και έστειλε μήνυμα «στη φίλη Αλβανία», λέγοντας πως, «εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί.

Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησής του, έκανε γνωστό ότι, ενημέρωσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα της σύλληψης.

Δένδιας: «Σκάνδαλο η σύλληψη Μπελέρη»

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στη Στοκχόλμη, δήλωσε πως «η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο».

Όπως τόνισε, μάλιστα, αυτό το αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Ενημέρωσα γι’ αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντων την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

«Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο», επανέλαβε.

Τέλος, για το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών σημείωσε: «Η σημερινή συζήτηση, έστω και στο άτυπο συμβούλιο για την Ουκρανία, είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί στην Ουκρανία κρίνεται συνολικά η ευρωπαϊκή υπόθεση όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Προκαλούν Ράμα και Αλβανίδα ΥΠΕΞ: «H Δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της χωρίς εξωτερικές πιέσεις»

Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου».

Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη» . Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.

Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Για πιέσεις και διχαστικά μηνύματα εκ μέρους της Ελλάδας κάνει λόγο η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τσάτσκα σχετικά με την σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Ειδικότερα, σε σειρά αναρτήσεών της στοTwitter, η Τσάτσκα αναφέρει τα εξής:

«Η εξαγορά των ψήφων είναι ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα για τη νομοθεσία μας και τα όργανα επιβολής του νόμου δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση της κατά τη διάρκεια των εκλογών. Αυτό ισχύει για όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων και των αδελφών από την ελληνική μειονότητα που συμμετέχουν στις εκλογές», έγραψε η Αλβανίδα υπουργός.

Και συνέχισε: «Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ενός πολίτη της Αλβανίας που διαγωνίζεται για να εκλεγεί από τους συμπολίτες του, δεν χρήζει καμίας ειδικής μεταχείρισης. Είναι ίσος ενώπιον του νόμου όπως όλοι. Είναι στο χέρι των εισαγγελέων και των δικαστών να ασχοληθούν με αυτή την υπόθεση σύμφωνα με τα στοιχεία».

Καταλήγοντας, έγραψε: «Ζητάμε με σεβασμό από τους Έλληνες φίλους μας στην Αθήνα να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα με υπομονή, επιτρέποντας στην αλβανική δικαιοσύνη να κάνει το έργο της χωρίς εξωτερικές πιέσεις και διχαστικά μηνύματα. Είναι πολύ καλό που ενημερώνονται οι Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να περιμένουμε να βγουν τα στοιχεία».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Προσπάθεια εκφοβισμού της ελληνικής μειονότητας» ,χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, την σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και Προέδρου του Παραρτήματος της Ομόνοιας, Φ. Μπελέρη λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία.

Επισημαίνει ακόμη ότι «ο κ. Ράμα, ο οποίος πριν από κάποιους μήνες έπλεκε το εγκώμιο του κ. Μητσοτάκη προσπαθεί τώρα με απειλές, συλλήψεις και εκβιασμούς να επηρεάσει τους Έλληνες ομογενείς, να μειώσει τη συμμετοχή τους και να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλεί την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ξεκαθαρίσουν στην αλβανική κυβέρνηση ότι «ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», όπως υπογραμμίζει.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «θεωρεί απαράδεκτη τη σύλληψη του κ. Μπελέρη, υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας και καλεί την αλβανική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωσή του και να σταματήσουν κάθε ενέργεια που εμποδίζει τη δραστηριότητα της ελληνικής μειονότητας στις δημοτικές εκλογές»

Σε δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «Απορίας άξιον, γιατί η κυβέρνηση πάλι συμπεριφέρεται ως κλαίουσα, παρακαλώντας τον κάθε Μπορέλ να επιβάλει την τάξη σε μία χώρα, η οποία προσβάλλει την ελληνική μειονότητα, το διεθνές δίκαιο, αλλά και κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μία είναι η λύση: κόψιμο κάθε ελπίδας της Αλβανίας για σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και βέτο για το ΝΑΤΟ. Και αν χρειαστεί υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για σοβαρά κράτη για να επιβάλουν το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ ζήτησε την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την σύλληψη του υποψήφιου δήμαρχου Χειμάρρας.

Σε ερώτηση της προς την Κομισιόν, η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρει ότι «δύο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Διονύσης-Φρέντι Μπελέρης, χωρίς λόγο και με μεθόδους που παραπέμπουν σε παρακράτος».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζητάει από την ΕΕ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».

Όπως αποκάλυψε στο magazino του Realfm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη και την Ελισάβετ Σαλαμάρα, ο Βαγγέλης Ντούλες, βουλευτής πρόεδρος του κόμματος «Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλβανίας, πίσω από τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Ο κ. Ντούλες τόνισε ότι πίσω από τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν στόχο τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Της σύλληψης Μπελέρη, προηγήθηκε μια εβδομάδα απαράδεκτης εκστρατείας συκοφάντησης, στοχοποίησης και λοιδορίας του από τον κ. Ράμα. Σε όποια περιοχή και αν βρέθηκε ασχολήθηκε με τον Φρέντι Μπελέρη χαρακτηρίζοντάς τον αναλφάβητο και μασκαρά, τόσο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις όσο και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις. Στόχος του ήταν να εκφοβίσει τους Έλληνες και να υποστηρίξει τον δικό του υποψήφιο».

Ακόμα ο κ. Ντούλες αποκάλυψε ότι το μεγάλο πρόβλημα της Χειμάρρας είναι το ιδιοκτησιακό. «Τις περιουσίες της περιοχής καταχράται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και οι πελάτες της κυβέρνησης και του ιδίου. Ένα παράδειγμα, ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ως στρατηγικός επενδυτής και του παραχωρήθηκε τεράστια παραλιακή έκταση στη Χειμάρρα για τουριστικές δραστηριότητες. Ο Φρέντι Μπελέρης έγινε στυλοβάτης της προστασίας των περιουσιών των νόμιμων ιδιοκτητών», επεσήμανε.

Ακόμα υπογράμμισε ότι η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «είναι μια ουσιαστική συμβολή, όπως και οι τοποθετήσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας, πρέπει το μήνυμα να είναι αυστηρό και ενιαίο. Όλοι μας, όχι μόνο ως Έλληνες αλλά και ως Ευρωπαίοι, δεν θα επιτρέψουμε τέτοια βάναυση καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας».

real.gr

Σχετικά άρθρα: