Πάνω από 300 αρχαιότητες επαναπατρίζονται

Πάνω από 300 αρχαιότητες επαναπατρίζονται

Συνολικά 351 αρχαιότητες, που ήταν στην υπό εκκαθάριση εταιρεία του εμπόρου αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σάιμς, ανακτήθηκαν από το Ελληνικό δημόσιο και επαναπατρίζονται έπειτα από διεκδίκηση 17 ετών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για αγάλματα, ειδώλια, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, σκεύη και εξαρτήματα που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους, που βρίσκονταν στην κατοχή της υπό εκκαθάριση εταιρείας Robin Symes Limited.

Ανάμεσά τους ένας χάλκινος κορμός αγάλματος, μεγαλύτερος του φυσικού μεγέθους, που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 2ου αι. μ.Χ., μαρμάρινος κορμός αρχαϊκής κόρης του 500-550 π.Χ., νεολιθικό ανθρωπόμορφο ειδώλιο από έντονα γυαλισμένο λευκό λίθο. 4η χιλιετία π.Χ., μαρμάρινο βιολόσχημο ειδώλιο. Πρωτοκυκλαδική Ι περίοδος (3200-2700 π.Χ.), μαρμάρινη ημισφαιρική φιάλη με μηνοειδή λαβή και περιφερειακή αυλάκωση στο χείλος. Πρωτοκυκλαδική Ι-ΙΙ περίοδος (3000-2500 π.Χ.), μαρμάρινο ανθρωπόμορφο ειδώλιο με διπλωμένα κάτω από το στήθος χέρια, του τύπου Σπεδού ή του λεγόμενου «κανονικού» τύπου. Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδος (2700-2300 π.Χ.) κ.ά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων αυτών αποτέλεσε σταθερή επιδίωξη όλων των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2007.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για «μια δύσκολη υπόθεση που ταλάνισε για περισσότερο από 17 χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού» και έδωσε συγχαρητήρια στα στελέχη του ΥΠΠΟΑ που συνέβαλαν διαχρονικά στην αίσια έκβαση της υπόθεσης.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που έπαιξαν ενεργό ρόλο ήταν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου, η τμηματάρχης Ελενα Βλαχογιάννη, οι αρχαιολόγοι Ελένη Παπάζογλου – Μανιουδάκη και Κατερίνα Βουτσά, οι π. ΓΔΑΠΚ Ελενα Κόρκα και Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η νυν ΓΔΑΠΚ Πολυξένη Αδάμ – Βελένη και η Άρτεμις Παπαθανασίου, Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών.

kathimerini.gr / Σάκης Ιωαννίδης

Σχετικά άρθρα: