Παραπληροφόρηση περί διαδόχων του Φρέντη Μπελέρη στη δημαρχία
Ο Επιτετραμμένος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στην Αλβανία, Luigi Soreca, παραχώρησε χθες συνέντευξη στην αλβανόφωνη εκπομπή της «Φωνής της Αμερικής».
Ερωτηθείς για την υπόθεση Μπελέρη εάν όσα κυκλοφορούν περί «μπλόκου της Ελλάδας» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης ανατρέπουν τις υποσχέσεις για επίσπευση της διαδικασίας έναρξή τους, απάντησε τα εξής:
«Εξαρτάται από τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απόφαση που θα λάβουν, γίνονται συζητήσεις, αξιολογούνται διάφορες τοποθετήσεις. Πιστεύω πως σημασία έχει να έχουμε υπόψη μας τον τελικό στόχο, να είμαστε σίγουροι ότι το μέχρι τώρα έργο θα ανταμειφθεί.
Για το ειδικό θέμα που ρωτήσατε δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, ελπίζουμε όμως, να βρεθεί μια γρήγορη λύση με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου».
*Κατά τη χθεσινή του παρουσίαση στην εκπομπή «Breaking» του τηλεοπτικού σταθμού Top Channel, o ανταποκριτής στην Αθήνα, Artur Bibe, επανέλαβε τα σενάρια περί διαδόχων του Φρέντη Μπελέρη σε περίπτωση που κριθεί ένοχος.
Υποστήριξε πως πρόκειται για 3-4, άτομα χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει. Ανέφερε μόνο ότι ένας είναι από τη μειονότητα και έρχεται από τις ΗΠΑ, ένας άλλος είναι από την Αθήνα κι ένας τρίτος είναι στα Τίρανα, ένας εξ αυτών όμως είναι ο πιο πιθανός διάδοχος.
Μιλώντας στο κανάλι Εuronews Αlbania, o πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, δήλωσε ότι ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας είναι πολιτικός κρατούμενος και ότι ο Rama εκμεταλλεύτηκε την υπόθεση πολιτικά, υποδαυλίζοντας εθνικιστικά στοιχεία του εκλογικού σώματος.
Πρόσθεσε ότι δεν επέλεξε ο Berisha τον Μπελέρη ως υποψήφιο του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, αλλά επιλέχθηκε με πρόταση του ΚΕΑΔ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, και ο συνασπισμός αποδέχθηκε την υποψηφιότητα.
Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίστηκε την υπόθεση από τη σκοπιά του δικαίου, ότι είναι ένας Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τις περιοχές όπου ζει η Ελληνική Εθνική Μειονότητα κι αυτό κάνει τη διαφορά με τους προηγούμενους.
Τέλος, υποστήριξε πως δεν δόθηκε μεγάλη προσοχή στην υπόθεση Μπελέρη, αλλά και σε άλλες υποθέσεις, επισημαίνοντας ότι μετά την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ένα σπουδαίο γεγονός για τα δικαιώματα των Μειονοτήτων – δεν έγινε καμία συζήτηση στην Αλβανία, εκτός από μια συνέντευξη Τύπου.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλβανίας, Aldo Bumci (ΔΚ), μιλώντας στο κανάλι MCN δήλωσε:
«Ελπίζω η Ελλάδα να μην προβάλει βέτο, ο μόνος κερδισμένος στην περίπτωση αυτή θα ήταν ο Έντι Ράμα (Rama). Η Ελλάδα ποτέ μέχρι σήμερα δεν εξέφρασε αντιρρήσεις ή πρόβαλε βέτο κατά της Αλβανίας».
Επανέλαβε ότι ο Μπελέρης κρατείται φυλακή για πολιτικές σκοπιμότητες και κατήγγειλε το γεγονός ότι η δικαιοσύνη εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στις περιπτώσεις του Μπελέρη και του Δημάρχου Rogozina, ο οποίος κατηγορείται για το ίδιο αδίκημα.
*Μιλώντας στο ίδιο κανάλι, o διευθυντής του «Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών», Afrim Krasniqi, υποστήριξε ότι «η υπόθεση Μπελέρη είναι τόσο φορτισμένη πολιτικά, που η Αλβανία καταβάλει κόστος γι’ αυτή. Η προσέγγιση στην υπόθεση έπρεπε να ήταν πιο εποικοδομητική, με επίγνωση των επιπτώσεων. Η αλβανική δικαιοσύνη δεν θα έπρεπε να την πολιτικοποιήσει».
Παράλληλα, ο Krasniqi εξέφρασε επιφυλάξεις και για τη στάση της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. δεν έχει δώσει μεγάλη σημασία. Δεν μπορεί, τόνισε, η Αλβανία να πληρώνει τέτοιο κόστος για 400 ευρώ που λέγεται ότι έδωσε για εξαγορά ψήφων.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Pamfleti, ο (σ.σ.: φιλοκυβερνητικός) δημοσιογράφος Denis Dyrnjaja, υποστήριξε ότι ο Μπελέρης δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του ακόμα και στην περίπτωση που ορκιστεί, διότι εμπίπτει στο άρθρο 2 του «Νόμου περί Αποποινικοποίησης», που ορίζει ότι δεν μπορεί να ασκήσει δημόσια καθήκοντα ένα πρόσωπο που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν.
Πρόσθεσε πως ήταν λάθος από την αρχή η επιλογή του ως υποψήφιου Δημάρχου και ότι είναι «άκυρο το υπόλοιπο κομμάτι που απορρέει από την επιλογή αυτή».
Ο δημοσιογράφος Erl Murati, (σ.σ.: Αρχισυντάκτης της εφημερίδας Γκαζέττα Σκιπτάρε και γιος του Shaban Murati) μίλησε στην εκπομπή «Sot Live në Shqipëri» του καναλιούσ Report tv για την ίδια υπόθεση.
Εκτίμησε πως «δεν έχουμε κάτι το επίσημο για πιθανό μπλόκο της Ελλάδας, μένει να δούμε κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις. Όντας μέλος της Ε.Ε. έχει το δικαίωμα του βέτο, αλλά εδώ πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία και περίπλοκες σχέσεις που ξεκινούν από Βρυξέλλες. Πρόκειται για μια υπόθεση που ανήκει στην αλβανική δικαιοσύνη, δεν γνωρίζω κάποιο τρόπο με τον οποίο η αλβανική κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει και να δώσει εντολή σε όλα τα δικαστήρια να αφήσουν ελεύθερο τον Μπελέρη. Ως προς τις πολιτικές σχέσεις, η Αλβανία ήταν άψογη με την Ελλάδα».
*Ο πολιτικός αναλυτής Andi Bushati, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MCN σχολίασε ως εξής:
«Δεν μπορώ να μιλήσω για οριστικό βέτο της Ελλάδας, έχουμε μόνο δημοσιογραφικές πληροφορίες που λένε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια διαπραγμάτευσης για το Μπελέρη.
Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η ευθύνη για την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής – παρά τις κατά καιρούς εθνικιστικές προσεγγίσεις της Ελλάδας – είναι των Τιράνων, που έδωσαν αφορμή στην Αθήνα. Ο Μπελέρης είναι πολιτικός κρατούμενος, τη σύλληψή του ζήτησε πολιτικά ο Rama. Ποτέ δεν είχε συμβεί στο παρελθόν να συλληφθεί υποψήφιος δύο μέρες πριν τις εκλογές, με έναν συνεργάτη της αστυνομίας που τον προκάλεσε.
Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για την Αλβανία: Η ορκωμοσία Μπελέρη, οι «στρατηγικές επενδύσεις στο νότο» ή η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας; Από τη μία ο Rama κάνει έκκληση για «θυσίες στο όνομα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» κι από την άλλη δεν επιτρέπει στον Μπελέρη να ορκιστεί».
hellasjournal.com