«Παρηγοριά στον άρρωστο, όσο να βγει η ψυχή του!»

«Παρηγοριά στον άρρωστο, όσο να βγει η ψυχή του!»

ΑΙΧΜΕΣ

Γράφει

Ο Σπύρος Τσιάβος

Μεν άνοιξε η πλατφόρμα για τον επανυπολογισμό της σύνταξης των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, όμως το έτος 1991 φράζει το δρόμο για την ομαλή λειτουργία της.

Αν δεν έχεις δικαιολογητικά, έστω και μια θεώρηση από τις Ελληνικές Διπλωματικές Αρχές, -Ελληνική Πρεσβεία και Προξενεία στην Αλβανία- και την είσοδο στην Ελλάδα, αντιμετωπίζεις πρόβλημα στο ζήτημα της αναγνώρισης των χρόνων ασφάλισης.

Μπορεί να μη είχες ένσημα, αλλά πρέπει να έχεις θεώρηση στο διαβατήριο ή να έχεις άδεια παραμονής, που τη βρίσκεις στο Αλλοδαπών μετά από αίτηση.

Είναι δύσκολα για μερικούς, αν δεν έχουν συμβόλαιο σπιτιού, δεν έκαναν φορολογική δήλωση, δεν είναι γραμμένοι στο Δημαρχείο για μόνιμη κατοικία, κλπ, κλπ.

Το περίεργο: Ζητούν υπεύθυνες δηλώσεις και μόνιμη κατοικία μετά από 30 χρόνια, έγγραφα τα οποία δεν τα βρίσκεις πριν το 2001, γιατί οι φάκελοι του δημοσίου μετά από 15 χρόνια εξαφανίζονται.

Και το άλλο. Πού να ήξερε ο απλός πολίτης ότι θα του χρειάζονταν η άδεια παραμονής; Μα τα αλβανικά διαβατήρια οι αλβανικές υπηρεσίες σου τα ζητούσαν να τους τα παραδώσεις. Όλα αυτά και άλλα πολλά…, δυσκολεύουν σήμερα τους συνταξιούχους Έλληνες Βορειοηπειρώτες να αποδείξουν τα αυτονόητα!

Πριν τη διόρθωση του νόμου, ορισμένοι που είχαν ένσημα από το ‘91, δεν τους τα αναγνώριζαν σαν χρόνια διαμονής. Αυτό άλλαξε, τα ένσημα είναι πλέον και χρόνια διαμονής.

Για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, λόγω των ειδικών συνθηκών, θα έπρεπε να είχε καταργηθεί το άρθρο με τα χρόνια διαμονής. Να δινόταν η εθνική σύνταξη ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης: 345 ευρώ για 15 χρόνια και 384 ευρώ για πάνω από 20 χρόνια ασφάλισης. Αυτό θα ήταν το πιο σωστό και δίκαιο. Η ιδανική λύση. Τα άλλα είναι «Παρηγοριά στον άρρωστο, όσο να βγει η ψυχή του!»