Παρουσίαση βιβλίου: «Ευλογημένα Χώματα» στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια

Παρουσίαση βιβλίου: «Ευλογημένα Χώματα» στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια

Οι Σύλλογοι Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και Θυγατέρες της Ηπείρου σε συνεργασία με τα Ηπειρώτικα Σωματεία «Αναγέννηση» «Σουλιώτισσες» την Κυριακή, 4 Ιουνίου 2023 και ώρα 3.00 μ.μ. θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Μιχάλη Χαρ. Μάνου «Ευλογημένα Χώματα».

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην διεύθυνση 25-14 Broadway, Astoria, NY, 11106 και είναι ανοικτή όχι μόνο για τους Ηπειρώτες, αλλά και για σύμπασα την ομογένεια.

Πρόκειται για ένα ιστορικό με όλη την σημασία της λέξεως γεγονός, διότι είναι μια από τις ελάχιστες – αν όχι η πρώτη φορά – που παρουσιάζεται βιβλίο χωρίς την φυσική παρουσία του συγγραφέα.

Πρόκειται ταυτόχρονα και για ένα σπάνιο για τα δεδομένα της ομογένειας γεγονός, διότι το έργο του Μιχάλη Μάνου έρχεται στο προσκήνιο μισό αιώνα από την εκδημία του. Μέσα από τις σελίδες του ξεπροβάλλει μια λαμπρή και σπάνια φυσιογνωμία, ένας μεγάλος αγωνιστής του Βορειοηπειρωτικού, ένας λόγιος, στοχαστής και οραματιστής.

Την έκδοση του βιβλίου «Ευλογημένα Χώματα» χρηματοδότησαν οι κόρες του Ανθούλα, Βασιλική και Θάλεια, ενώ την επιμέλειά του έφερε εις πέρας με επιτυχία ο συντοπίτης τους και συνάμα δημοσιογράφος και εκδότης της ιστοσελίδας «Επιμένουμε» Γιώργος Μύτιλης, ο οποίος διαμένει στην Αθήνα.

Afisa_Manos_book_presentation

Η αφίσα της εκδήλωσης.

Οι κόρες του συγγραφέα πενήντα χρόνια μετά την εκδημία του πατέρα τους θα μοιραστούν το βήμα με τον εκτελών χρέη προέδρου των Βορειοηπειρωτών Δημήτρη Τσαβέγια, ο οποίος πέραν του χαιρετισμού του θα αναγνώσει και την εισήγηση του δημοσιογράφου – επιμελητή της έκδοσης Γιώργου Μύτιλη, καθώς επίσης με τον καθηγητή κοινωνιολογίας και συνάμα πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής, Δρ. Νικόλαο Αλεξίου και τον γράφοντα.

Το βιβλίο αποτελεί μια επί πλέον πολύτιμη έκδοση της Εταιρείας Ερευνών «Ελίκρανον» με έδρα την Αθήνα. Κυκλοφόρησε στα τέλη του 2021 εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και στις αρχές του 2022 έφτασε στα Ιωάννινα, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, όπου έδρασε ο αείμνηστος Μιχάλης Μάνος και όπου διηύθυνε το περιοδικό «Ηπειρώτικη Εστία», το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα – αν όχι το πρώτο -επαρχιακό περιοδικό το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Από εκεί στην γενέθλια και μαρτυρική γη, στην Δερβιτσιάνη, το προπύργιο του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Έφτασε και στη Νέα Υόρκη για να αποτελέσει ένα πολύτιμο πετραδάκι στην Ελληνοαμερικανική Γραμματεία.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση.

Οι προαναφερόμενοι σύλλογοι θα προσφέρουν κεράσματα και θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες στο Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στον  τρίτο όροφο του Ηπειρώτικου Σπιτιού.

anamniseis.net

Σχετικά άρθρα: