Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αργυρόκαστρο η Δύση της Ανατολής» του Παναγιώτη Μπάρκα

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αργυρόκαστρο η Δύση της Ανατολής» του Παναγιώτη Μπάρκα

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Κι ένα άλλο βιβλίο προστέθηκε στην προσωπική κατάμεστη βιβλιοθήκη του Παναγιώτη Μπάρκα, το οποίο παρουσιάστηκε με επιτυχία προχθές στην πέτρινη πόλη του Αργυροκάστρου, για την οποία κάνει λόγο το περιεχόμενό του. Δανειζόμαστε την ανάρτηση του Παναγιώτη με την καλύτερη ευχή: Να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο αυτό και να το ακολουθήσουν κι άλλα!

2

Η ανάρτηση του συγγραφέα:

«Έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου μου «Αργυρόκαστρο η Δύση της Ανατολής» στην αλβανική. (Δεύτερη έκδοση) Έγινε στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και οργάνωσε ο εκδοτικός οίκος «Ελίκρανον». Έγινε συγκεντρώνοντας την αφρόκρεμα της πόλης. Μετείχαν τουλάχιστον 15 καθηγητές πανεπιστημίου. Ασφαλώς, έκδηλος και ο φόβος και οι επιφυλάξεις. Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου ξεπερνώντας αρκετές προκλήσεις.

Πρώτα την πρόκληση της πρόκλησης. Διότι το βιβλίο αποτελεί πρόκληση στα μέχρι τώρα ταμπού, που παραγκωνίζουν, υποβαθμίζουν και δυσφημίζουν το ρόλο του ελληνικού και ορθόδοξο στοιχείου, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και υπονομεύουν το μέλλον της πόλης του Αργυρού.

3

Αναφερόμενο το βιβλίο στις πολύπλευρες σχέσεις της Δρόπολης με το Αργυρόκαστρο και με την κεντρική εξουσία του Βυζαντίου, το βιβλίο αποδεικνύει τις ρίζες και το υπόστρωμα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, στην ονομασία του και στο στερέωμα και το μεγαλείο του Αργυρόκαστρου, που του εξασφαλίζει την ενότητα του διαφορετικού και του αντιθέτου, τον πολιτιστικό, πολυεθνικό και διαθρησκευτικό πολιτισμό, τον δυτικό προορισμό της πόλης. Ιδού και ο τίτλος του βιβλίου. Συνεπώς, πάει κόντρα με τις προσπάθειες επαναφοράς και επικυριαρχίας του καθεστώτος της Οθωμανοκρατίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου ήρθε να ενθαρρύνει το κοινό να μη το διαβάζει στα κρυφά, όπως κάποτε τα απαγορευμένα βιβλία, αλλά να συζητάει ανοιχτά, να κάνει διάλογο, να ακούσει και την άποψη αυτή, την πραγματική, να δει ότι το μεγαλείο του Αργυροκάστρου έγκειται ακριβώς στο μεγαλείο της συνεισφοράς των Ελλήνων και ορθοδόξων.

324435344_954413152390962_2995670884387343138_n

Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου με ευδιάκριτους και γνωστούς ομιλητές, όπως τον ακαδημαϊκό Σαμπάν Σινάνι και τη διάσημη Έλσα Βαλαωρίτη (Μπαλαούρη), το συγγραφέα Θανάση Ντίνο και τον δικό μας Μηχανικό Βασίλη Πόλιο. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια και ευχαριστήρια στη συντονίστρια, δημοσιογράφο Μπρικένα Μέταϊ. Και ασφαλώς στον εκδότη του Ελίκρανον, τον Παναγιώτη Λέζο, ο οποίος μας έκανε και την έκπληξη. Παρέδωσε στην εκδήλωση αυτή το παράσημου του Α΄ Βραβείου με το οποίο το βιβλίο τιμήθηκε στο πανελλήνιο και πανκύρπριο διαγωνισμό για το 2022 που οργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Συγγραφέων από το 1930.

Και τέλος, ευχαριστούμε όλους τους παρευρεθέντες στην παρουσίαση και σε πρώτη γραμμή τις αρχές του Πανεπιστημίου , οι οποίες προς τιμή τους δεν παραχώρησαν απλώς την αίθουσα, αλλά συμμετείχαν ενεργά.»

Σχετικά άρθρα: