Ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν τους Αλβανούς να μεταναστεύουν μαζικά στη Βρετανία;

Ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν τους Αλβανούς να μεταναστεύουν μαζικά στη Βρετανία;

Μεγάλη αύξηση έχει παρουσιάσει ο αριθμός των πολιτών της Αλβανίας που διαπλέουν τη Μάγχη με προορισμό τη Βρετανία, την τελευταία διετία, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης.

Ραγδαία αύξηση

Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ, το 80% των μεταναστών που καταφτάνει στη χώρα είναι από την Αλβανία. Πόσοι λοιπόν έχουν φτάσει και γιατί φεύγουν από την Αλβανία, την οποία ο υπουργός αποκάλεσε «ασφαλή χώρα»;

Ο αριθμός των Αλβανών μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη έχει αυξηθεί ραγδαία, σύμφωνα με το BBC:

  • Το 2020, 50 έφτασαν με μικρές βάρκες
  • Το 2021, 800 άτομα διέσχισαν το νησί.
  • Το 2022, έχουν φθάσει μέχρι στιγμής 12.000 άτομα.

«Η αύξηση ήταν εκθετική και πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι αλβανικές εγκληματικές συμμορίες έχουν αποκτήσει ερείσματα στη βόρεια Γαλλία», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων ο ειδικός Dan O’Mahoney.

Από τους Αλβανούς μετανάστες, που πήγαν φέτος στη Βρετανία, περίπου 10.000 ήταν ανύπαντροι, ενήλικοι άνδρες. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των ανδρών σε ηλικία εργασίας της Αλβανίας, σύμφωνα με τα πληθυσμιακά στοιχεία της Eurostat.

Σε πόσους Αλβανούς μετανάστες χορηγείται άσυλο;

Κατά το έτος έως τον Ιούνιο του 2022, υποβλήθηκαν 7.267 αιτήσεις ασύλου από Αλβανούς μετανάστες, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. Σε γενικές γραμμές, το 53% των αιτήσεων των Αλβανών γίνονται δεκτές.

Περίπου το 14% των επιτυχημένων αιτήσεων αφορούσαν ανύπαντρους, ενήλικες άνδρες. Οι Αλβανοί είναι η εθνικότητα που παραπέμπεται συχνότερα για την υποστήριξη της εμπορίας ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντί να ζητήσουν άσυλο, ορισμένοι Αλβανοί μετανάστες επιλέγουν να εξαφανιστούν και να εργαστούν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δήλωσε ο κ. O’Mahoney. Οι Αλβανοί πολίτες μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με βίζα. Οι δικαιούχοι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα διαφορετικής διάρκειας για τουρισμό, επιχειρήσεις, σπουδές και άλλες δραστηριότητες.

Μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουνίου 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 30.703 αιτήσεις για βίζα από Αλβανούς πολίτες και χορήγησε 20.289 από αυτές, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πόσοι Αλβανοί στέλνονται πίσω; Το 2022, κατά τους έξι μήνες έως τον Ιούνιο, 440 άτομα επεστράφησαν στην Αλβανία – σχεδόν όλοι ήταν ανύπαντροι, ενήλικοι άνδρες. Οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν τον υψηλότερο αριθμό αλλοδαπών παραβατών που στάλθηκαν πίσω το έτος έως τον Μάρτιο του 2022.

Τι κάνει τους μετανάστες να εγκαταλείψουν την Αλβανία; Τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα και το άνοιγμα των συνόρων της Αλβανίας, περίπου το 60% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας ήθελε να φύγει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018.

Ως κύριους λόγους ανέφεραν:

  • τη διαφθορά,
  • τους χαμηλούς μισθούς,
  • τις κακές συνθήκες εργασίας και
  • τη χαμηλή ποιότητα ζωής.

Το μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών στην Αλβανία ήταν μόλις 1.997 ευρώ το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 21.464 ευρώ.

Η Αλβανία έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτό ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2022.

Επί του παρόντος, οι Αλβανοί πολίτες μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ χωρίς βίζα και να παραμείνουν έως 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών ως τουρίστες – αλλά δεν έχουν αυτόματο δικαίωμα να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να ζήσουν εκεί.

ethnos.gr

Σχετικά άρθρα: