Πολεμιέται το βαθύ κράτος με προσλήψεις;

Πολεμιέται το βαθύ κράτος με προσλήψεις;

ΓΝΩΜΕΣ

Γράφει

ο Άγγελος Κωβαίος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει ότι κηρύσσει πόλεμο στο «βαθύ κράτος». Καλή διακήρυξη, συμβατή με το προφίλ του και τις προθέσεις του, όμως στην αρχή της δεύτερης τετραετίας του είναι αντιμέτωπος με μια αντιφατική συνθήκη. Έχει όλον τον χρόνο να το κάνει (αρκεί να ξεκινήσει σύντομα), όμως δεν δείχνει να ξεφεύγει από το επίπεδο της κουβέντας.

Και πάντως, γύρω του δεν φαίνεται να είναι το ίδιο αποφασισμένοι οι «αξιωματικοί» και το ηθικό του «στρατεύματος», περιέργως πώς, είναι μάλλον πεσμένο. Όπου «στράτευμα» το βαθύ κόμμα –υπάρχει και αυτό–, το οποίο μάλλον δεν έχει και μεγάλη όρεξη για τέτοια κόλπα.

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες ήταν απλώς κάποιες ενδείξεις για το ότι αν θέλεις να ξεκινήσεις έναν τέτοιο πόλεμο, πρέπει να είσαι αποφασισμένος για σκληρές μάχες και να έχεις αποδεχθεί και τις απώλειες, παράπλευρες και μη.

Υπουργοί και βουλευτές θα χάσουν «πελατεία», το προσωπικό του βαθέως κράτους έχει τους τρόπους του να κάνει σκληρό αντάρτικο και πάντως, όσο εκτοξεύεις απειλές που ακυρώνονται στην πράξη ή αναβάλλονται για αργότερα, κινδυνεύεις όχι μόνο να μην ξεκινήσεις τελικά τον πόλεμο, αλλά και να τον χάσεις, ειδικά αν επιλέξεις και λάθος τάιμινγκ.

Με λίγα λόγια, ολοένα και περισσότεροι (ψηφοφόροι του) παρακολουθούν τον Μητσοτάκη και συζητούν μεταξύ τους: «Τώρα είναι η στιγμή και αν δεν το κάνει τώρα, δεν θα το κάνει ποτέ. Και δεν θα το κάνει κανείς άλλος».

Υπάρχουν επιλογές; Υπάρχει πάντα η οπισθοχώρηση και η αποδοχή ότι το τέρας δεν πολεμιέται. Όμως, αν συμβεί αυτό, το πολυπλόκαμο και πανούργο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σήμερα ταΐζεται πιο πλουσιοπάροχα από ποτέ, θα καταπιεί και την οικονομία, και τις μεταρρυθμίσεις, και την ίδια την πολιτική.

Για επιτελικό κράτος κανείς πλέον δεν θέλει να ακούει τίποτε και οι όποιες εξαγγελίες για την επικαιροποίησή του και τον εκσυγχρονισμό του δεν απασχολούν κανέναν από τους πολίτες, ειδικώς όσο εξακολουθούν να βλέπουν τα γνωστά και παγιωμένα, με τις όποιες βελτιώσεις λόγω των ψηφιακών παρακάμψεων της προηγούμενης τετραετίας.

Για ποιον ακριβώς λόγο η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι καρκινοβατεί, ενώ έχει τόσο μεγάλο πολιτικό και χρονικό τράτο, είναι κάτι που μόνο ο Μητσοτάκης μπορεί να εξηγήσει και να διορθώσει.

Και πάντως, το να εξαγγέλλεις πόλεμο στο βαθύ κράτος και την επόμενη στιγμή να ανακοινώνεις δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις, είναι κάτι που σηκώνει μεγάλη συζήτηση.

Protagon.gr

Σχετικά άρθρα: