Πώς έχει η κατάσταση στα ελληνικά σχολεία;

Πώς έχει η κατάσταση στα ελληνικά σχολεία;

Γράφει

ο Χρηστάκης Τζιάς

Σύμφωνα με ανάρτηση στον προσωπικό ηλεκτρονικό λογαριασμό του Διευθυντή Παιδείας Φοινίκης Δρόπολης, κ. Ζήσου Λούτση, έχουν φτάσει από τα Τίρανα όλα τα σχολικά βιβλία (ελληνικά και αλβανικά) εν όψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους 2023-2024.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής διαφαίνεται να έχουν εγγραφεί στα δημόσια σχολεία των ελληνικών δήμων ελάχιστα μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με το προηγούμενο σχολικό έτος, αν και στο 9χρονο σχολείο Μεσοποτάμου υπάρχουν περίπου 40 αιτήσεις επιπλέον της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων που διαθέτει το εν λόγω σχολικό κτίριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τοπικό Γραφείο Διεύθυνσης Παιδείας συνέστησε στους γονείς (δεν είναι κάτοικοι της περιοχής) να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο 9χρονο σχολείο Φοινίκης.

Συγκεκριμένα, σε όλα τα σχολεία των Δήμων Φοινίκης και Δρόπολης, για τις τάξεις Ι-ΧΙΙ, έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής 518 μαθητές, ενώ ο αριθμός των παιδιών στα δημόσια νηπιαγωγεία ενδεχομένως θα ξεπεράσει τους 125. Μόνο στο Δήμο Δρόπολης (Ενιαία Σχολεία Δερβιτσάνης και Βουλιαράτες) έχουν εγγραφεί στα σχολικά ιδρύματα προπανεπιστημιακής παιδείας περίπου 250 παιδιά και μαθητές. Ένας αριθμός ελαφρά αυξημένος σε σχέση με πέρσι, κυρίως στην Χ τάξη, αν και στην πρώτη τάξη Δημοτικού στους Βουλιαράτες δεν έχει εγγραφεί κανένας μαθητής.

Εν τούτοις, στο Μεσοπόταμο λειτουργεί και η ιδιωτική Μέση Σχολή “Πνοή Αγάπης”, όπου θα σπουδάσουν φέτος 293 μαθητές…

Ενώ, όσον αφορά το διδασκαλικό προσωπικό, η έλλειψη 18 δασκάλων για τα μαθήματα που διεξάγονται στη μητρική ελληνική γλώσσα (;;;!!!) φαίνεται πως θα επιλυθεί με την επαναπρόσληψη συνταξιούχων εκπαιδευτικών. (14 στο Δήμο Φοινίκης και 4 στο Δήμο Δρόπολης)

Εν κατακλείδι, τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 08:00 π.μ., θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για το νέο σχολικό έτος 2023-2024, με καλύτερους οιωνούς σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Καλή επιτυχία σε μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό, γονείς και κηδεμόνες…!

Σχετικά άρθρα: