Πώς ο Μητσοτάκης «αποκάλυψε» πότε θα γίνουν οι εκλογές

Πώς ο Μητσοτάκης «αποκάλυψε» πότε θα γίνουν οι εκλογές

ΓΝΩΜΕΣ

Γράφει

Ο Γιώργος Κουβαράς

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί μεν να απέφυγε να δώσει την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, την περιέγραψε όμως τόσο καθαρά, που δύσκολα μπορεί κανείς να μην την αντιληφθεί. Είναι ολοφάνερο από αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν μία από τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου, δηλαδή ή στις 2 ή στις 9 του μηνός.

Από πού προκύπτει αυτό;

Πρώτον, από αυτά που είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά με το παρατεταμένο «τοξικό κλίμα» και την εξάντληση της τετραετίας:

«Θέλω να επισημάνω ότι το Σύνταγμα είναι πολύ σαφές και προσδιορίζει τη διαδικασία με την οποία διαλύεται πρόωρα η Βουλή, έστω και αν αυτή η διάλυση έρχεται έναν ή δύο ή τρεις μήνες πριν από την τυπική λήξη της κυβερνητικής θητείας. Όπως έχω πει πολλές φορές, εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη, άρα είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Εξάλλου το αντιλαμβάνεστε κι εσείς νομίζω, από τα ντεσιμπέλ της έντασης, τουλάχιστον από την αξιωματική αντιπολίτευση…».

Η απάντηση του Πρωθυπουργού είναι αποκαλυπτική των προθέσεών του. Εξηγεί ότι οι εκλογές δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόωρες αν γίνουν έναν, δύο ή και τρεις μήνες πριν από την εξάντληση της θητείας της κυβέρνησης. Αρα, δεδομένου ότι η κυβερνητική θητεία λήγει στις αρχές Ιουλίου, η διεξαγωγή των εκλογών στις αρχές Απριλίου ανταποκρίνεται απόλυτα στον προσδιορισμό «κάποια στιγμή την άνοιξη».

Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες παροχές πριν τις εκλογές.

Ερώτηση: Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα στήριξης πριν τις εκλογές;

Απάντηση: Εκτιμώ ότι με τις τελευταίες ανακοινώσεις που κάναμε, με βάση τις προβλέψεις μας για τον προϋπολογισμό, έχουμε περίπου εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα.

Ερώτηση: Οταν λέμε «περίπου», τι εννοούμε; Γιατί το «περίπου» δεν είναι «ακριβώς».

Απάντηση: Εχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα. Δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο στήριξης.

Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ο Πρωθυπουργός «τελείωσε» με τα πακέτα στήριξης για να κάνει εκλογές τρεις μήνες αργότερα; Προφανώς, το γεγονός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο πακέτο στήριξης παραπέμπει σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή στις αρχές Απριλίου, άρα στην προκήρυξή τους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Τρίτον, στον χρόνο των εκλογών παραπέμπει άλλο ένα βασικό στοιχείο που επίσης ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του και είναι φανερό ότι επηρεάζει την απόφασή του: Τα θετικά για τη ΝΔ στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Ερώτηση: Εάν δεν είστε αυτοδύναμος ούτε στη δεύτερη κάλπη, τι θα γίνει; Θα συνεχίσουμε να ψηφίζουμε μέχρι το πρώτο κόμμα να έχει αυτοδυναμία;

Απάντηση: Σας απαντώ ευθέως: θα είμαστε αυτοδύναμοι. Δεν είμαι αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Ξέρετε, όταν πηγαίνει κανείς στη μάχη, δεν πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην πετύχει τον στόχο του. Και δεν σας μιλάω αυτή τη στιγμή για ένα θεωρητικό ενδεχόμενο.

Βλέπω τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Χρειάζεται πολλή δουλειά και χρειάζεται πολλή προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να μας εμπιστευτούν ακόμα μία φορά, καμία εκλογή δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά είναι ένας στόχος, ο οποίος είναι απολύτως εφικτός.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, η διεξαγωγή των εκλογών μετά τον Απρίλιο θα είναι μια μεγάλη έκπληξη!

Protagon.gr

Σχετικά άρθρα: