Πώς ο Ράμα μετέτρεψε την Αλβανία σε δεύτερη Βοσνία

Πώς ο Ράμα μετέτρεψε την Αλβανία σε δεύτερη Βοσνία

Σε ένα καθόλου καλό αποτέλεσμα για την Αλβανία κατέληξε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες, η οποία έγινε από το Αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο. Όπου, 100 και πλέον χρόνια, μετά την εξέγερση του Χατζί Καμίλι, η Αλβανία θεωρείται φιλοτουρκικό κράτος.

Στην έρευνα, η Αλβανία, όπως και η Βοσνία, θεωρούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως τον πιο αγαπημένο ηγέτη στη χώρα.

Φοβερό; Το 71% των Αλβανών θεωρεί τον Ερντογάν ως τον πιο δημοφιλή ηγέτη, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατατάσσεται δεύτερος με δημοτικότητα 64%.

Η Βοσνία, η οποία είναι μια χώρα όπου η οθωμανική κληρονομιά είναι κεντρική στην ταυτότητα, έχει χαμηλότερη ποσόστωση για τον Σουλτάνο της Άγκυρας. Το 61% των Βόσνιων πιστεύει ότι ο Ερντογάν είναι ο αγαπημένος τους παγκόσμιος ηγέτης.

Εν τω μεταξύ, στο Κοσσυφοπέδιο, ο πιο δημοφιλής ηγέτης είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με 85% υποστήριξη.

Άρα το Κόσοβο του Αλμπίν Κούρτι είναι πολύ πιο δυτικό από την Αλβανία του Έντι Ράμα. Ο οποίος συνειδητά, αλλά και από συμφέρον, μετέτρεψε την Αλβανία σε περιοχή επιρροής της Τουρκίας, την πιο κρίσιμη στα Βαλκάνια. Αλλά αυτή η επιρροή δεν είναι καθόλου πραγματική, φυσική ή μέρος ενός άμεσου συναισθήματος των πολιτών. Αλλά εγχέεται με χρήματα και πολιτικές ενέργειες από την Άγκυρα.

Σήμερα είναι πιο ξεκάθαρο γιατί έφτασαν τα χρήματα από τον σεισμό, την πανδημία ή ακόμα και το περιφερειακό νοσοκομείο στο Φίερι. Να γίνει η Αλβανία φιλοτουρκική χώρα με όλη τη σημασία της λέξης. Όλα αυτά τα χρήματα που κυκλοφορούν στην Αλβανία από το λιμάνι του Δυρραχίου ή ακόμα και σε οικοδομές, πηγαίνουν στην Άγκυρα, σταματώντας στις οργανώσεις της εκκλησίας του Ερντογάν, που σήμερα έχει ένα πραγματικό πάρτι στην Αλβανία, που κρατά τον Έντι Ράμα στην εξουσία.

Ο Ράμα λέει ότι είναι καθολικός, αλλά όταν πηγαίνει στο Dollmabahçe φιλάει το χέρι του σουλτάνου, καθώς είναι ένας μηχανισμός του τουρκικού ρολογιού.

Φυσικά, αυτή η συμμαχία του Ράμα με την Τουρκία δεν είναι εντελώς λανθασμένη. Η Άγκυρα έχει μια πραγματική ευκαιρία να βοηθήσει την Αλβανία ενάντια στην Ελλάδα, για παράδειγμα. Αλλά αυτή η συμμαχία. πρώτον, δεν είναι διαφανές και με συναινετική έγκριση στη θέση του, και δεύτερον, έχει μια άσχημη ‘ουρά’  πίσω της.

Ότι ακόμη και οι ΗΠΑ σήμερα είναι μεγάλος σύμμαχος της Αλβανίας, αλλά η Ουάσιγκτον δεν αναγκάζει ποτέ τους Αλβανούς να αγαπήσουν την Αμερική. Ακόμη και στα Τίρανα, οι πολιτικοί και οι κυβερνήτες των ΗΠΑ επικρίνονται περισσότερο από τους κλέφτες μας. Γιατί η Αμερική είναι δημοκρατία, αλλά ακόμη και πολιτιστικά δεν εξετάζει τη ζωή της χωρίς να επικρίνει τις κυβερνήσεις.

Τολμήστε σήμερα να προσβάλετε τον Ερντογάν. Βάλτε στα κοινωνικά δίκτυα τους σουλτανικούς μπράβους και μην αφήσετε τίποτα ανείπωτο. Αυτή ακριβώς είναι η άσχημη λογική αυτής της συμμαχίας, όπου η Τουρκία με στρατηγική αντίληψη έχει επενδύσει σε τρομερούς θεσμούς και οργανισμούς στην Αλβανία.

Δείτε τη μεντρεσέ κοριτσιών στη Σκόδρα, το λίκνο του αλβανικού πολιτισμού. Υπάρχουν κορίτσια από τις καλύτερες οικογένειες της πόλης, καλυμμένα. Είναι αυτό διαθήκη των οικογενειών; Φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέτοια βούληση, αλλά περισσότερες ευκαιρίες για όφελος από την εκπαίδευση και τη σύνδεση με τα τουρκικά πανεπιστήμια. Πολλά από τα κορίτσια που αποφοιτούν από τη μεντρεσέ της Σκόνδρας, δεν συνεχίζουν τη ζωή τους καλυμμένα, αλλά η Τουρκία ενδιαφέρεται για μια τέτοια προπαγάνδα. Και είναι ακριβώς αυτό το περιβάλλον που μετέτρεψε την Αλβανία σε Βοσνία. Εν τω μεταξύ, την εποχή του Ζόγκου, τουλάχιστον η Σκόδρα, θεωρούσε τον εαυτό της Φλωρεντία. Αυτό δεν είναι καθόλου αστείο, γιατί με την άνεση χρημάτων, μπορούμε να γίνουμε χειρότεροι από τη Βοσνία, μια εύθραυστη χώρα που θα γίνει δεκτή και στην ΕΕ.

Ο ίδιος ο Έντι Ράμα δεν θα μπει στην ΕΕ, γιατί του λέει ο πολιτικός του μέντορας. Επομένως, θα πρέπει να φύγει μια ώρα νωρίτερα.

Pamfleti

Σχετικά άρθρα: