Πώς σώθησαν Κοσιοβίτσα και Σωτήρα το 1912-13
Ιστορικόν της αξιολόγου δράσεως των εις τας Περιφέρειας Πωγωνίου, Θεσπρωτίας και Κουρέντων εδρευόντων ανταρτικών Σωμάτων, δρώντων υπό την διεύθυνσιν του τότε υπολοχαγού αειμνήστου Στρατηγού, ΔΗΜ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ, κατά τους Εθνικούς Απελευθερωτικούς Αγώνας της Ηπείρου του 1912 – 1913.
Ευρισκέμεθα στα πρόθυρα των απελευθερωτικών αγώνων του 1912-1913. Το Έθνος ολόκληρο προετοιμάζονταν πυρετωδώς διά την επιτυχή διεξαγωγή του προς απελευθέρωσιν των υποδούλων στους Τούρκους Ελληνικών Περιφερειών Μακεδονίας, Θράκης και Ηπείρου πολέμου.
Πατριωτικαί Οργανώσεις και ανταρτικά Σώματα, καταρτισθέντα εις Αθήνας και εις Ήπειρον, κατευθυνόμενα με απόλυτον μυστικότητα από των εις Αθήνας Ηπειρωτικήν Εταιρείαν, ενεργούντα με άκρατον ενθουσιασμόν και αποφασιστικότητα, εμψυχώνουν, οπλίζουν και διεγείρουν τον άμαχο Ελληνικό πληθυσμό στο εσωτερικό της υπόδουλης Ηπείρου για να διευκολύνουν με κάθε τρόπο και μέσον το πατριωτικό έργο της δημιουργίας Αντιπερισπασμού στις αμυνόμενες στα οχυρά του Μπιζανίου και των πέριξ των Ιωαννίνων υψωμάτων τουρκικές δυνάμεις.
Το σημαντικότερο από τ’ ανταρτικά Σώματα που διεκρίθη τότε για την εθνική του δράσι, ήταν το περίφημο Σώμα του ονομαστού ηρώα Ηπειρώτου οπλαρχηγού ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥΤΕΤΣΗ, γόνου της ονομαστής αρχοντικής οικογένειας των εγκατεστημένων στα Γιάννινα ΠΟΥΤΕΤΣΗΔΩΝ από το Αργυρόκαστρο.
Ατίμητο στολίδι λεβεντιάς με υψηλά πατριωτικά ιδανικά και ασάλευτη πίστι στον Εθνικό αγώνα,ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΤΕΤΣΗΣ προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Ήπειρο και στο Έθνος σε συνεργασία με τον μεγάλο πατριώτη Ηπειρώτη, τον αείμνηστο Ιεράρχη ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΒΛΑΧΟΝ, τον Σουλιώτην υπολοχαγόν του τότε Ελληνικού Στρατού Στρατηγόν ΔΗΜ. ΜΠΟ- ΤΣΑΡΗΝ, τον επιζώντα παλαίμαχον πρεσβύτην πατριώτην ΑΘΑΝ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΝ, τον αείμνηστον Ιωαννίτην, αντιπρόσωπον της Ηπειρωτικής Εταιρείας ΑΛΕΞ. ΛΕΒΑΔΕΑ, πρώτον Διευθυντήν του Υποκ/τος Έθν. Τραπέζης Ελλάδος Ιωαννίνων και άλλους ακραιφνείς πατριώτας.
Ο αείμνηστος οπλαρχηγός ΠΟΥΤΕΤΣΗΣ ενεργούσε (μυστικά και μεθοδικά οργάνωνε και όπλιζε τον Ηπειρωτικό πληθυσμό με όπλα που αποστέλλονταν από την Ηπειρωτική Εταιρεία Αθηνών μέσω Κερκύρας στα Βορειοηπειρωτικά παράλια. Ατυχώς ο ήρωας αυτός Ηπειρώτης οπλαρχηγός έπεσε θύμα προδοσίας και σκοτώθηκε σ’ ενέδρα, κατά την παραλαβή οπλών χωρίς ν’ αναπνεύση τον μετ’ ού πολύ πνεύσαντα ζωογόνο αέρα τις ελευθερίας της αγαπημένης Πατρίδας του.
Αμέσως μόλις εκηρύχθη ο κατά των Τούρκων απελευθερωτικός πόλεμος τον Οκτώβριον του 1912, τα καραδοκούντα οργανωμένα ανταρτικά Σώματα των διαφόρων Οπλαρχηγών κατέκλυσαν το εσωτερικό της Ηπείρου και σ’ όλα τα ορεινά χωριά της κυμάτισε ή γαλανόλευκη.
Τα γνωστά τότε ανταρτικά Σώματα που έδρασαν στις Βορειοδυτικές κυρίως περιφέρειες της Ηπείρου ήσαν τα Σώματα του Καπετάν Κρομμύδα και καπετάν Τρομάρα στην παρά τον Παρακάλαμον και τα πέριξ χωριά περιοχή της νοτιοανατολικής πλευράς της οροσειράς Κασιδιάρη, τα Σώματα των Οπλαρχηγών Λιοντοπούλου και Εξάρχου της όπισθεν δυτικής πλευράς του ίδιου βουνού στην περιοχή Λάβδανης, Δημόκορης καί Στρατίνιστας, το Σώμα του καπετάν Φουρτούνα στην περιοχή Βάλτιστας (Χαραυγής) καί Καστάνιανης, και τα Σώματα των Οπλαρχηγών Θύμιου Λιόλιου, Κολοβού και Πάντου στην ανατολική πλευρά της οροσειράς Μουργκάνας γύρω στα Βορειοηπειρωτικά ελληνοχώρια Κοσοβίτσα καί Σωτήρα Βορ. Ηπείρου.
Υπήρχαν και άλλα Σώματα σε άλλες νοτιότερες περιφέρειες.
Τ’ ανταρτικά αυτά Σώματα παρενοχλούσαν σοβαρά και απασχολούσαν στο εσωτερικό αρκετές τουρκικές δυνάμεις και έδιδαν και επιτυχείς μάχες, οσάκις παρίστατο ανάγκη.
Η εικονιζόμενη στο πολύ επιτυχημένο Ημερολόγιο του 1984 της Αδελφότητος Δημόκορης, χωριού της Λάκκας Πωγωνίου, φωτογραφία μάς δίδει την ευκαιρία να μνημονεύσουμε μια αξιόλογη μάχη που διεξήχθη στους πρόποδες της Μουργκάνας χάρις στην όποια εσώθησαν τα χωριά Κοσοβίτσα και Σωτήρα από βέβαιη καταστροφή.
Ήταν χειμώνας του 1912-1913. Ένα Τάγμα Τουρκαλβανών εξόρμησε νύχτα από το Αργυρόκαστρο και βρέθηκε χαράματα κοντά στην Κοσοβίτσα, με σκοπό να εξοντώσει τα ορμητήρια των υπό τους οπλαρχηγούς Θύμιο Λιόλιο, Κολοβό καί Πάντο ανταρτικών Σωμάτων.
Ο καπετάν Λιόλιος πεπειραμένος και ατρόμητος (μαχητής, αντέταξε σθεναρά άμυνα με τη βοήθεια των αντάρτικων Σωμάτων των Σωτηριωτών οπλαρχηγών Πάντου και Κολοβού.
Εν τω μεταξύ αντήχησε το σήμα κινδύνου με το θρυλικό σάλπισμα του σαλίγκαρου που ήταν ένα μεγάλο όστρακο με ισχυρή ηχητική ικανότητα και χρησιμοποιούνταν ως μέσον επικοινωνίας και δια απομακρυσμένας ακόμα αποστάσεις. Πολλές φορές έφερε και πανικό στον επιδρομέα εχθρό.
Στο άκουσμα του σαλίγκαρου, που σήμαινε επείγουσα έκκλησι και πρόσκλησι του Θύμιου Λιόλιου, έσπευσαν εις βοήθειαν του τί στη δυτική περιοχή του Κασιδιάρη δρών τα ανταρτικά Σώματα του οπλαρχηγού Δημοκρίτου Λιοντοπούλου, που τ’ αποτελούσαν άνδρες ως επί το πολύ Δημακορίτες και Στρατινιστιώτες.
Ακροβολίστηκαν στα προ της Κοσοβίτσας υψώματα της Καστάνιανης και προσέβαλαν τον εχθρόν από τα νώτα του και μετά δίωρον περίπου μάχην τον ανάγκασαν να τραπεί πανικόβλητος εις φυγήν.
Η επιτυχής αυτή έκβασις της μάχης των τριών ανταρτικών Σωμάτων εορτάσθη πανηγυρικά στην Κοσοβίτσα, όπου συγκεντρώθησαν όλοι οι άνδρες των και έτυχον εξαιρετικής φιλοξενίας.
Την επομένην επεσκέφθησαν όλοι κατόπιν ειδικής προσκλήσεως τη Σωτήρα, όπου οι κάτοικοι τούς επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.
Η Σωτήρα είναι ελληνικότατο χωριό της Βορείου Ηπείρου, ονομαστό για τον πολιτισμό, την ευγένεια, τον πατριωτισμό και την φιλοξενία των κατοίκων του, κατεχόμενο τώρα, όπως και η Κοσοβίτσα, από τους Αλβανούς.
Βρίσκεται σε μια ρομαντική κοιλάδα ενός οροπεδίου της Μουργκάνας, περιτριγυρισμένη εξ ολοκλήρου σχεδόν από οροσειρές, εις ένα κατάφυτο τοπίο από γηραιά κυρίως πλατάνια, διαρρεόμενο από ρυάκια, με ολοκάθαρα κρύα νερά.
Εις ένα ρομαντικό τοπίο τις ωραίας αυτής κοιλάδας είναι παρμένη η εικονιζόμενη στο Ημερολόγιο της Αδελφότητος Δημοκόρης φωτογραφία που εμφανίζονται άνδρες και των τριών ανταρτικών Σωμάτων με τους οπλαρχηγούς των Λεοντόπουλον, Θύμιον Λιόλιον, Κολοβόν καί Πάντον (όχι όλοι).
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο σχεδόν ενενηκοντούτης τώρα παλαίμαχος Στρατηγός εν αποστρατεία ΖΗΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ, από τη Στρατίνιστα, νεαρός τότε μαθητής της Γ’ τάξεως του Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, που ανήκε στο Σώμα Λεοντοπούλου και έλαβε μέρος στη μάχη Κοσοβίτσας.
Εχρησιμοποιείτο, ως ο μόνος μορφωμένος, ως Γραμματεύς των ανταρτικών Σωμάτων και ως σύνδεσμος τόσων μεταξύ των, όσον και με το αρχηγείων των μαχομένων Ελληνικών Δυνάμεων.
Είναι ο μόνος επιζών από τους εικονιζομένους στη φωτογραφία άνδρας και αφηγείται τ’ ανωτέρω, όπως τα διατηρεί ζωντανά στη μνήμη του.
Στο εξώφυλλο: Άποψη από τη Σωτήρα Βορείου Ηπείρου 1935. (Φωτογραφία Πουλογιάννη)
Από Ηπειρωτική Εταιρεία